FR NL
Stabilisatiewerkzaamheden aan de spoorlijn 161 Mont-Saint-Guibert

Overheid staat garant voor 70 miljoen euro aan kosten na overstromingen spoor

Stabilisatiewerkzaamheden aan de spoorlijn 161 Mont-Saint-Guibert / watersnoodramp. @infrabel

De federale overheid gaat de kosten van de herstellingswerken aan het door watersnood beschadigde Waalse spoor voorfinancieren. Een deel van de kosten wordt door verzekeringsmaatschappijen of het Europees Solidariteitsfonds gedekt. Dit heeft de ministerraad vrijdag besloten. Ook is er meer duidelijkheid over de schade aan het Waalse spoor. Dit wordt momenteel geschat op 68,11 miljoen euro. 

De federale ministerraad heeft vrijdag een voorstel van Mobiliteitsminister Georges Gilkinet goedgekeurd om kosten van de herstelwerkzaamheden aan het Waalse spoor voorlopig op zich te nemen. Het spoornetwerk liep daar medio juli enorme schade op nadat het gebied werd geteisterd  door zware regenval en overstromingen.

Schade voorlopig bepaald op 68,11 miljoen euro

Aanvankelijk werd de schade aan het Waalse spoor door Infrabel geschat op enkele tientallen miljoenen euro’s. Inmiddels is er over deze schade nu ook meer duidelijkheid. De woordvoerder van Gilkinet laat weten dat deze schade momenteel geraamd wordt op 68,11 miljoen euro. Het betreft de schade die Infrabel en NMBS opliepen.

“Een deel van dit bedrag kan worden verhaald op de verzekeringsmaatschappijen en een deel op het Europees Solidariteitsfonds”, laat de woordvoerder van Gilkinet weten.

spoorwerken aan laatste in Pepinsterdoor watersnood geteisterde spoorlijn
Laatste spoorlijn in Wallonië, die door overstromingen deze zomer beschadigd raakte, is sinds 4 oktober weer open.

Aangezien de spoorwegondernemingen geen zekerheid hebben over het bedrag dat zij daadwerkelijk van hun verzekeringsmaatschappijen en het EU-Solidariteitsfonds zullen terugvorderen, zal de staat het saldo voor zijn rekening nemen. Hiermee worden negatieve gevolgen voor de andere grote investeringen die de twee spoorwegondernemingen hebben gepland, met name in het kader van het plan Boost, vermeden.

Terugbetaling na ontvangst vergoedingen van verzekering en Solidariteitsfonds

Volgens de beslissing van de ministerraad zullen beide spoorwegondernemingen de overheid terugbetalen naarmate zij vergoedingen ontvangen van hun verzekeringsmaatschappijen en van het Europees Solidariteitsfonds.

Minister Gilkinet reageert tevreden. “Ik heb ter plaatse de enorme omvang van de schade aan de spoorweginfrastructuur kunnen vaststellen. In slechts twee en een halve maand zijn zij erin geslaagd de inwoners van de getroffen gebieden opnieuw vrij met de trein te laten reizen. Een titatenwerk, waarvoor ik hen wil bedanken”, zegt de Ecolo-vicepremier. “Vandaag wil ik hen ook zeggen dat de regering hen steunt en de kosten op zich neemt voor het herstel van het spoornetwerk die niet door de verzekeringsmaatschappijen zouden worden gedekt.”

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal