SNCF zet tariefplafond op voor TGV

SNCF Voyageurs-TGV
SNCF Voyageurs TGV pxhere

Met de explosie van de energieprijzen en de gevolgen van inflatie wordt SNCF Voyageurs geconfronteerd met een zeer aanzienlijke stijging van de totale kosten van de TGV in 2023. Ondanks het kostenplaatje heeft SNCF Voyageurs besloten om deze verhoging niet door te berekenen aan haar klanten.

De voorspelde stijging van alleen al energiekosten voor TGV’s bedraagt maar liefst 180 procent tussen 2022 en 2023. Indien SNCF Voyageurs de volledige verhoging van totale kosten in haar prijzen doorberekent, zou de prijsstijging voor de TGV naar verwachting bijna 13 procent bedragen in 2023. Om de prijzen aantrekkelijk te houden en de meest gevoelige klanten te beschermen heeft SNCF Voyageurs ervoor gekozen om niet de gehele verhoging doorberekenen.

Zo kondigde SNCF Voyageurs de implementatie aan van een tariefplafond voor TGV’s, dat een aantal maatregelen gericht op de bescherming van reizigers omvat. Zo wordt de aankoopprijs van een kaartje in in 2023 bevroren op 49 euro. Ook blijven de kortingspercentages (minimaal -30 procent voor volwassenen en -60 procent voor kinderen) gehandhaafd. tenslotte komt er een garantie van geplafonneerde prijzen in 2e klasse, ook op het laatste moment en op piekmomenten.

Wat betreft internationale aanbiedingen, voor reizen gedaan op Frans grondgebied: het prijsbeleid zal in 2023 op dezelfde manier evolueren als voor de TGV’s. Op internationale reizen zal het prijsbeleid worden aangepast aan de landen van bestemming, maar de logica zal vergelijkbaar zijn met die gebruikt voor binnenlandse reizen.

Deze wijzigingen vinden plaats vanaf 10 januari 2023. Begin februari 2023 worden de nieuwe ruil- en terugbetalingsvoorwaarden ingevoerd.

Auteur: Jos Sterk