FR NL
Infrabel-medewerkers

Extra aanwervingen bij Infrabel en NMBS

Ook dit jaar zijn er weer veel nieuwe mensen nodig. Benjamin Brolet / Infrabel

Om zowel de uitdagingen van vandaag als die van morgen het hoofd te bieden, werven Infrabel en de NMBS 2.400 extra mensen aan. Het gaat onder meer om heel wat technisch en operationeel personeel. Er staan alvast veel campagnes op stapel om personeel aan te werven. De capaciteit van de opleidingen wordt ook uitgebreid.

Dit jaar zijn er enorm veel aanwervingen voor het spoor. Voor Infrabel moeten er in 2023 zeker 800 vacatures ingevuld worden. Het gaat onder meer om 450 mensen in de infrastructuur, 200 in seinhuizen en 150 in algemene diensten.

Ook bij de NMBS zijn er veel extra aanwervingen. Dit jaar wordt er bij de NMBS een nieuwe rekruteringsgolf gestart om nog eens 1.600 nieuwe talenten aan te boren. Het gaat hoofdzakelijk om operationeel personeel zoals treinbestuurders, treinbegeleiders en technici. Er zijn ook een honderdtal vacatures voor andere profielen, voornamelijk om te werken in de stations (onderstationschefs, commercieel bedienden) of voor de klantendienst.

Daarnaast is NMBS op zoek naar 500 technische profielen voor de werkplaatsen, 180 treinbestuurders en 100 veiligheidsagenten voor Securail. Er zijn ook vacatures voor architecten en profielen bouwkunde (zoals werfleiders) of voor minder bekende en zichtbare spoorjobs, zoals die in de bundels: enorme parkeerzones waar de treinen worden voorbereid voor vertrek.

Krappe arbeidsmarkt

Ondanks de krappe arbeidsmarkt slaagde NMBS er dankzij de nodige inspanningen de afgelopen jaren in de vacatures in te vullen. Zo gingen vorig jaar 1.300 nieuwe medewerkers aan de slag. Het gaat onder meer om 320 treinbegeleiders, 300 technici, 160 treinbestuurders en 70 veiligheidsagenten voor Securail.

De NMBS zal voor dit haar verschillende aanwervingscampagnes tot Meet & Greet-treinen organiseren om de mensen aan te werven. Ook zal de vervoersmaatschappij aanwezig zijn op job-events en samenwerken met VDAB, Forem, Actiris en Bruxelles Formation. Daarnaast proberen NMBS en HR Rail continu om het selectieproces eenvoudiger en efficiënter te maken. Zo werden afgelopen jaar in het kader van een proefproject voor alle operationele functies de diplomavereisten versoepeld.

Opleidingen

De capaciteit van de opleidingen werd ook uitgebreid, zodat nieuwe medewerkers bijna steeds onmiddellijk aan hun opleiding kunnen beginnen. Het afgelopen jaar waren er alvast dubbel zoveel sollicitaties dan het jaar ervoor. Van de nieuwe medewerkers in 2022 is 28 procent jonger dan 26. Elf procent is ouder dan 50. En een kwart van alle nieuwe medewerkers is een vrouw.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals