FR NL
NMBS

Hinder op het spoor door staking

NMBS-treinNMBS

De nationale actiedag vandaag zorgt – zoals verwacht – voor heel wat hinder op het openbaar vervoer. Bij de NMBS rijdt slechts een op de drie treinen. Bij De Lijn worden iets meer dan de helft van de ritten uitgevoerd. De hinder is bij de MIVB eveneens zeer groot.

Donderdagavond klokslag 22:00 uur is er een staking ingegaan op het openbaar vervoer. Die duurt tot vrijdagavond. Veel treinen rijden niet zoals gepland. In totaal rijdt een op de drie treinen. Tussen de grote steden rijdt de helft van de IC-treinen. Een derde van de voorstedelijke S-treinen en lokale L-treinen rijdt, maar bijna alle P-treinen zijn geschrapt. De hinder bij de NMBS is het grootst in Wallonië. In het grootste deel van de provincies Namen en Luxemburg rijden er geen treinen. Er is immers onvoldoende personeel beschikbaar in de seinhuizen van Namen en Luik. Ook in Vlaanderen is er veel hinder.

Trams, bussen en metro

Bij De Lijn worden 57 procent van de ritten uitgevoerd. Ook de hinder bij de MIVB is groot. Alleen metrolijn 1 (verlengd tot Erasmus) rijdt. Bij de trams is er een dienstverlening op 7 lijnen, namelijk 3, 4, 7, 8, 9, 51, 92.  Een 11-tal buslijnen wordt bediend, namelijk 12, 36, 46 (alleen tussen Moortebeek en Anneesens), 50, 53, 56, 59, 65, 71, 87 (verlengd tot Zwarte Vijvers) en 95. De helft van de voertuigen op deze lijnen rijdt.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals