Hogesnelheidstreinen gehinderd door staking in Frankrijk

Er zijn meerdere afzeggingen en verstoringen gemeld. 2014 Lars Steffens / Flickr.com / Wikimedia Commons

Op dinsdag 7 maart ligt het treinverkeer in Frankrijk plat door een staking tegen de pensioenhervorming. Wie met de Eurostar of Thalys rijdt, moet vandaag en de komende dagen rekening met vertragingen. 

Frankrijk gaat dinsdag plat als gevolg van vakbondsacties tegen de pensioenhervorming. Het is al de zesde actiedag bij het openbaar vervoer in Frankrijk. Meerdere internationale treinen van en naar Frankrijk rijden maandag, dinsdag en woensdag niet. Ook de Thalys en de Eurostar ondervinden hinder. Thalys laat weten dat ze op de situatie geanticipeerd hebben en dat 2 op 3 treinen toch kunnen rijden. Er worden treinen geschrapt, maar de frequentie blijft. Dinsdag zit Thalys op vandaag op 66 procent van het vervoersplan. Morgen zal het 70 procent zijn.

Parijs

De komende dagen wordt het wel moeilijker om naar Parijs te rijden. De Eurostar-treinen zijn eveneens getroffen door de staking. Dinsdag werden meerdere treinen tussen Londen en Parijs geschrapt. Er zijn ook problemen op de verbinding Brussel-Londen en omgekeerd. Woensdag zijn ook alle treinritten geschrapt.

Protest

De afschaffing van bijzondere pensioenregimes voor onder meer werknemers van de spoorwegmaatschappij SNCF veroorzaakt protest. De verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar valt slecht bij de vakbonden. Ook het plan om werknemers versneld te verplichten 43 jaar te werken voor ze aanspraak kunnen maken op een volledig pensioen botst op grote weerstand.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals