NMBS voert gesprekken over leegstand stations na sluiting loketten

Een loket op station Charleroi, bron: NMBS
Bron: NMBS https://nmbs.prezly.com/media#

De NMBS voert gesprekken met tal van Belgische gemeentes over stations die dit jaar gesloten worden. “Insteek is om een nuttige invulling van deze stations te vinden om zo leegstand te voorkomen en een soort sociale controle te houden”, geeft woordvoerder Dimitri Temmerman aan.

De NMBS gaat tegen eind dit jaar in 44 treinstations de loketten sluiten. Hiermee zakt het aantal fulltime bemande stations tot 91, terwijl op ander stations de loketten alleen nog op de drukste momenten van de dag geopend zijn.

Nieuwe invulling treinstations

Om te voorkomen dat deze 44 stations leeg komen te staan, is de vervoersmaatschappij gesprekken aangeknoopt met lokale gemeenten. “Samen met hen wordt er gekeken naar een mogelijke invulling van het station om te voorkomen dat de lokalen leeg komen te staan”, zegt Temmerman die verwacht de komende weken met meer informatie naar buiten te kunnen komen.

De woordvoerder laat weten dat de leegkomende stations op verschillende manieren een nieuwe invulling kunnen krijgen. “Denk bijvoorbeeld aan verenigingen die hier hun activiteiten uitvoeren.”

Bpost heeft interesse in aantal stations

Mogelijk worden er ook postdiensten ondergebracht. Het Laatste Nieuws rapporteerde dat de NMBS en Bpost met elkaar in gesprek zijn om in zeven stations postservicepunten onder te brengen. Op de shortlist zou ook het station van Lede prijken. Tot hierover meer duidelijkheid is, staakt de gemeente Lede het onderzoek wat betreft een mogelijke herbestemming van het gebouw.

Lees ook: 

Gemeente peilt mening bevolking over nieuwe bestemming stationsgebouw

Auteur: Jerom Rozendaal