NMBS krijgt 3,9 miljoen euro extra subsidie voor ETCS-uitrusting

Rijdende trein van NMBS
Rijdende trein van NMBS-@NMBS

Spoorvervoerder NMBS krijgt zo’n 3,9 miljoen euro subsidie voor de upgrade van ETCS in ruim 150 treinen. De subsidie wordt verstrekt door het Innovation and Networks Executive Agency (INEA) van de Europese Commissie. Eind vorig jaar verstrekte deze instelling ook al 2,4 miljoen euro voor een ETCS upgrade.

De subsidie is bedoeld voor de uitrusting van 155 M7-stuurposten met ETCS level 2, baseline 3. Het gaat daarbij concreet om 65 Bdx (stuurposten zonder tractie, red.) en 90 Bmx (stuurposten met tractie, red.). Deze werden besteld in het kader van de raamovereenkomst voor M7-dubbeldektreinen die werd afgesloten met het consortium Bombardier/Alstom.

Aanvankelijk bedoeld voor binnenlands verkeer

Deze stuurposten de komende twee jaar geleverd worden en zijn bedoeld om in België te rijden, maar kunnen op termijn ook de grens oversteken naar Luxemburg, Nederland en Duitsland. Zij zullen ingezet worden ter vervanging van oude stuurposten die omwille van technische of economische redenen, niet kunnen worden uitgerust met een meer geschikt ETCS-systeem.

“De uitrusting van ETCS op deze M7-stuurposten draagt dus bij tot een verhoogde interoperabiliteit op het Europese net en verhoogt verder de efficiëntie en veiligheid van het treinverkeer”, klinkt het bij de NMBS.

Eerdere subsidie van 2,4 miljoen euro

De vervoerder kreeg eind vorig jaar ook al een ETCS-subsidie van 2,4 miljoen euro toegekend van INEA. Deze financiële steun was bedoeld voor de upgrade van vier verschillende (niet M7-) voertuigentypes naar ETCS level 2, baseline 3. Het ging daarbij om een T18-19 locomotief, een Siemens Desiro-treinstel en een M6 en I11 rijtuig die nu ETCS baseline 2 aan boord hebben.

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal