FR NL
Een test met ATO op de S-bahn in Hamburg

Hamburg start proef met automatisch rijdende trein op S-Bahn

In Hamburg is maandag een proef gestart met vier automatisch rijdende treinen op de S-Bahn. Deze treinen, die zijn uitgerust met Automatic Train Operation (ATO), rijden op de S21-lijn tussen de stations Berliner Tor en Bergedorf/Aumühle. 

De automatisch rijdende treinen hadden maandagochtend hun première tijdens de opening van het Intelligent Transport Systems World Congress (ITS) in Hamburg. De vier treinen zullen gedurende het evenement dat tot en met vrijdag duurt testrijden op de S21-lijn.

De treinen rijden automatisch, maar de machinisten zijn nog wel aan boord van de trein om toezicht te houden. Het keren van de trein gebeurt zonder een machinist en passagiers in het voertuig. Projectpartners DB, Siemens Mobility en de stad Hamburg hebben in totaal 60 miljoen euro geïnvesteerd in de digitale S-Bahn Hamburg wat deel uitmaakt van het DB-programma Digital Rail Germany.

Testritten

Tijdens de proef wordt het samenspel tussen ATO en het European Train Control System (ETCS) onderzocht. Om met ATO te kunnen rijden is de infrastructuur van de S21-lijn aangepast. Daarbij is onder meer een seinhuis opgewaardeerd, signalering aangepast en Eurobalises geplaatst.

Vanaf december gaan de vier digitale S-Bahn-treinen in Hamburg in de dienstregeling rijden. Aan het einde van het decennium moeten de gehele S-Bahn van Hamburg zijn uitgerust met ATO. Daarnaast is het de bedoeling dat de technologie in de toekomst ook landelijk wordt toegepast in het streek- en langeafstandsvervoer.

Capaciteit neemt toe met ATO

Deutsche Bahn verwacht dat met ATO meer treinen op hetzelfde traject kunnen rijden, waardoor de capaciteit zal toenemen. Ook zal naar verwachting de minimale afstand tussen treinen worden verkort (tot minder dan 90 seconden) en het energieverbruik en de bedrijfskosten worden verlaagd.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.