FR NL
Een NMBS-trein bij station Ruisbroek, foto

NMBS schrapt kleine honderd treinen vanwege personeelstekort

NMBS gaat tijdelijk ongeveer honderd treinen per dag schrappen vanwege personeelstekort. De Belgische spoorvervoerder kampt met een hoog ziekteverzuim, onder meer vanwege het stijgend aantal coronabesmettingen. Aan de andere kant wordt het vervoersaanbod in het kader van het vervoersplan 2021-2022 uitgebreid. Dit nieuwe vervoersplan gaat op 12 december in en is onderdeel van een driejarenplan.

Op een totaal van 3.800 dagelijkse treinen wordt ongeveer 2,5 procent geschrapt, wat neerkomt op 95 treinen. Vorige week maandag schrapte de NMBS al een twintigtal spitstreinen van en naar Brussel. Vanaf maandag 6 december komen daar dagelijks zo’n honderd treinen bij.

Door het schrappen van treinen en zo het aanbod tijdelijk aan te passen, wil NMBS de voorspelbaarheid van het treinvervoer waarborgen. “Zo willen we voorkomen dat er dagelijks treinritten onvoorzien geschrapt moeten worden”, laat woordvoerder Bart Crols weten. Onbekend is hoe lang deze situatie zal voortduren. Crols geeft aan dat dit bekeken wordt op basis van de personeelsbezetting.

Nieuw vervoersplan gaat op 12 december in

Terwijl er op sommige trajecten treinen geschrapt worden, komen er op andere trajecten nieuwe treinen bij. Dat laatste heeft alles te maken met het nieuwe vervoersplan dat op 12 december ingaat. Dit nieuwe vervoersplan voor een jaar is onderdeel van een driejaarlijks vervoersplan dat vorig jaar ingaat. Van december 2020 tot december 2023 wordt het vervoersaanbod in drie fases met vijf procent verhoogd.

Onderdeel van dit nieuwe vervoersplan is onder andere de nieuwe IC-verbinding tussen Hasselt en Antwerpen-Centraal op weekdagen. Dankzij deze verbinding kunnen treinreizigers de hele dag sneller reizen tussen Antwerpen, Hasselt en de daartussen liggende stations. Tussen Antwerpen en Hasselt zal de reistijd ongeveer één uur bedragen. Vanuit Ottignies/Charleroi naar Namen en omgekeerd naar Charleroi.

Meer treinen van en naar Amsterdam

Ook wordt het aanbod naar Amsterdam-Centraal vergroot. Zo rijden de IC-treinen Brussel-Zuid – Den Haag/Amsterdam voortaan zowel op weekdagen als tijdens het weekend allemaal tot in Amsterdam-Centraal. Daardoor zullen er tussen Brussel en Amsterdam voortaan zestien in plaats van twaalf IC-treinen per dag rijden, en dat in beide richtingen. Deze treinen stoppen ook in Mechelen, Antwerpen-Berchem, Antwerpen-Centraal en Noorderkempen. Reizigers naar Den Haag kunnen overstappen in Breda of Rotterdam.

NMBS geeft aan dat de geplande wijziging van het vervoersaanbod ondanks het personeelstekort wordt  doorgevoerd. De tijdelijke schrapping van het huidige aanbod wordt op andere verbindingen gedaan.

Minder reizigers door corona

Vanwege de coronamaatregelen is het aantal treinreizigers in België gedaald naar 70 procent van het aantal reizigers voor de coronacrisis. In september en oktober kwam de reizigersfrequentie nog op 80 procent uit in vergelijking met het aantal voor de pandemie. “NMBS zal haar essentiële rol, zoals van haar wordt verwacht, onverminderd blijven uitvoeren. Iets wat ze al doet sinds het begin van de coronacrisis en ondanks de zware financiële impact van een maximaal treinaanbod.”

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal