FR NL
European Sleeper, cabine nachttrein

Nachttrein European Sleeper naar Praag start vanaf de zomer

European Sleeper heeft de dienstregeling van de nieuwe nachttrein tussen Brussel, Rotterdam, Amsterdam, Berlijn en Praag bekendgemaakt. In de zomer van 2022 vertrekt er op maandag, woensdag en vrijdagnacht een nachttrein vanuit Brussel en Nederland. De kaartverkoop start in april. 

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de treindiensten in april zouden starten. Maar het bedrijf heeft nog wat meer tijd nodig voor de optimalisering van de treinsamenstelling. De treindiensten starten nu in de zomer van 2022 vanuit Brussel. De exacte startdatum wordt volgens directeur Elmer van Buuren op een later moment bekendgemaakt. Of de nachttrein later wordt doorgetrokken naar Gent, Brugge en Oostende wordt nog nader bekeken.

“De inzet van de juiste rijtuigen is belangrijk voor een goed nachttreinproduct. Daarom starten we een aantal maanden later dan oorspronkelijk gepland”, meldt het spoorbedrijf.

Dienstregeling

De internationale vertrekt vanaf de zomer op maandag-, woensdag- en vrijdagavond vanuit Brussel en Antwerpen in België en Roosendaal, Rotterdam, Den Haag HS en Amsterdam in Nederland richting Praag. De terugreis met de nachttrein is op zondag, dinsdag en donderdag. Fietsen kunnen mee.

European Sleeper start met drie treindiensten per week en verwacht deze snel te kunnen opwaarderen naar een dagelijkse verbinding. Het spoorbedrijf wil vanaf 2023 ook naar Warschau in Polen gaan rijden.

Verder meldt European Sleeper dat het in 2022 nog niet mogelijk is om deze nachttrein al in 2022 door te trekken naar Gent, Brugge en Oostende. “De operationele kosten blijken in België echter zodanig hoog, dat een dergelijke verlenging niet rendabel kan worden uitgevoerd. We zullen later nog bekijken of dat in 2023 alsnog haalbaar is.”

Dienstregeling European Sleeper

Samenwerking met Moonlight Express

European Sleeper maakte in juni van dit jaar bekend verder te gaan met de Belgische onderneming Moonlight Express. Zowel de Nederlandse start-up European Sleeper als het Belgische Moonlight Express zijn vorig jaar zelfstandig gestart met de aanleg van een netwerk van nachttreinen vanuit Nederland en België. Omdat de bedrijven soortgelijke routes wilden gaan rijden, besloten ze door te gaan als één bedrijf.

Bekijk hier een interview met oprichter Elmer van Buuren van European Sleeper (vanaf 6.15 min):

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Bron: SpoorPro.nl

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.