FR NL

Trein met digitale automatische koppeling (DAC) begint testreis door Europa

Digitale automatische koppeling (DAC) staat op het punt om een ​​revolutie teweeg te brengen in het goederenvervoer per spoor in Europa, dat dankzij deze innovatieve technologie efficiënter, eenvoudiger en betaalbaarder wordt. De eerste trein die is uitgerust met dit moderne koppelsysteem bestaat uit 24 goederenwagons en is begonnen aan een testreis van enkele maanden door Europa.

Duitse Minister van Digitale Zaken en Transport zet licht op groen

De Duitse minister van Transport en Digitale Infrastructuur, dr. Volker gaf de trein symbolisch groen licht op de Berlijnse Westhafen-terminal. “Het verzoenen van het groeiende vervoersvolume met onze doelstellingen voor klimaatbescherming is een van de grootste uitdagingen van onze tijd”, zei dr. Wissing. “Het spoor is de sleutel om dit te bereiken. Op het vlak van transport per trein valt nog heel wat in te halen, vooral als het gaat om het goederenvervoer. In lijn met ons motto om te durven innoveren, zal de invoering van een consistent automatisch koppelingssysteem in de hele EU een probleem oplossen dat al meer dan 70 jaar bestaat en meer dan een half miljoen goederenwagons de 21e eeuw in zal katapulteren”, voegde hij eraan toe.

DAC om het spoor concurrerender te maken

De ontwikkeling van DAC, dat sinds juli 2021 wordt gefinancierd door een proefproject van het Duitse federale ministerie van Transport en Digitale Infrastructuur (BMVI), is een cruciale stap op weg naar de digitalisering van goederentreinen. Het is ook een belangrijke factor om het spoor concurrerender te maken met het wegvervoer. Het innovatieve systeem maakt het mogelijk om goederenwagens automatisch te koppelen zonder schroefkoppelingen, die handmatig moeten worden aangesloten. DAC automatiseert ook de aansluiting van wagons op het remsysteem. Bovendien worden goederenwagons voor het eerst uitgerust met end-to-end stroom- en datalijnen.

“De toekomst is aan DAC, dat echt een revolutie teweeg heeft gebracht in de koppeling”, zegt Dr. Daniela Markotten, DB-bestuurslid voor Digitalisering en Technologie. “De technologie maakt goederenwagens slim en snel zowel tijdens het koppelen als tijdens het transporteren. Het zorgt niet alleen voor meer goederenwagens per spoor, maar maakt ook een dichter treinverkeer mogelijk, waar iedereen van profiteert.”

DAC vereenvoudigt het werk op vrachtemplacementen dat in het huidige systeem energieverslindend is, zoals Dr. Sigrid Nikutta, DB-bestuurslid voor Goederenvervoer, uitlegde: “Om treinen te koppelen, moeten onze rangeermedewerkers lusvormige koppelingsschakels optillen, die tot 30 kilo wegen. Die moeten tot schouderhoogte opgetild en dat zo’n 70.000 keer per dag. Dit nieuwe koppelingssysteem verandert het goederenvervoer per spoor fundamenteel, wat ons de kans een steentje bij te dragen aan de redding van het klimaat te redden.”

18 maanden, zes bedrijven

Bij het proefproject voor het demonstreren, testen en goedkeuren van het gebruik van de digitale automatische koppeling (DAC) in goederentreinen is een consortium betrokken bestaande uit Deutsche Bahn en DB Cargo en vijf andere bedrijven: de Zwitserse en Oostenrijkse goederenspoorwegen SBB Cargo en Rail Cargo Austria en de eigenaars van wagons Ermewa, GATX Rail Europe en VTG.

Het vertrek van de demonstratietrein uit Berlijn markeert de start van de tweede projectfase. In de eerste fase, die begon in juli 2021, rustten DB Cargo en GATX 12 goederen- en ketelwagens uit met prototypekoppelingen van vier verschillende fabrikanten. Er zijn technische tests uitgevoerd en er is gekozen voor het type koppeling dat in de huidige praktijkfase wordt gebruikt. Het 18 maanden durende project loopt tot eind 2022.

Auteur: Jos Sterk