FR NL

Stormschade en nieuwe windstoten: goederenvervoer per spoor was gisteren nog niet op volle toeren

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/02/21/storm-damage-and-new-wind-gusts-where-are-we-at/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-08

Na drie stormen en een aanhoudend harde wind op maandag, hebben spoorlijnen in de Benelux nog steeds last van het slechte weer. De volledige stilstand die vrijdag in de meeste regio’s het geval was, is opgelost en er rijden terug goederentreinen. Maar de operaties zijn nog niet terug genormaliseerd.

De factoren die een naadloos spoorgoederenvervoer in Nederland, België en Duitsland maandag in de weg stonden, zijn samen te vatten als schade aan de overheidslijnen die nog niet gerepareerd zijn en tegelijkertijd harde windstoten in de ochtend en middag, die in sommige gevallen hebben geleid tot nieuwe sluitingen en beperkingen.

België

In België werden snelheidsbeperkingen opgelegd op het spoorwegnet dat het gebied tussen Brugge en de kustlijn bestrijkt. Maandag tussen 12 en 17 uur was de maximumsnelheid op deze lijnen 80 km/u, zo maakte Infrabel maandagochtend bekend. Dit vanwege een classificatie ‘code oranje’ door de weerautoriteiten.

“Dit was bijvoorbeeld zo op lijn 51 tussen Brugge en Zeebrugge”, zei een woordvoerder van de infrastructuurbeheerder, verwijzend naar deze belangrijke spoorlijn voor het goederenverkeer. “Ook het verkeer vanuit Duitsland naar Vlaanderen naar Zeebrugge werd beïnvloed.” De snelheidsbeperking voor goederentreinen is minder een zorg dan die voor voor passagierstreinen, die op dit netwerk met een gemiddelde snelheid van 120 km/u rijden. Goederentreinen rijden steeds wat langzamer.

Positief is dat de schade van de storm van vorige week geen impact meer heeft op het verkeer op het Belgische spoorwegnet, zei Infrabel. Het verkeer werd zaterdag hervat, nadat vrijdagmiddag de spoorlijnen in het noordwesten waren afgesloten. De schade aan de sporen was vrijdagavond al grotendeels verholpen.

Nederland

In Nederland is zondagmiddag het goederenvervoer per spoor hervat. Vrijdag kwam het treinverkeer volledig tot stilstand en hoewel de storm zaterdag voorbij was, was de schade te groot voor de meeste spoordiensten om meteen te hervatten.

“Alle grote spoorgoederenverbindingen in Nederland kunnen opnieuw onbeperkt worden gebruikt. Ook het sorteerproces van wagonladingen op Kijfhoek is weer hervat”, meldde DB Cargo Nederland zondagmiddag. Naadloos verkeer is echter nog een stap te ver. Zoals altijd bij het goederenvervoer per spoor heeft een enkele dag uitval op de langere termijn gevolgen voor de internationale dienstregelingen, aangezien de planning moet worden aangepast en de capaciteit moet worden geprioriteerd.

Gisterenochtend waren er langs de kust in Nederland opnieuw stevige windstoten te voelen. “Door deze harde wind hebben een groot aantal terminals op de Maasvlakte hun activiteiten tot nader order stopgezet. Het RSC Rotterdam was opnieuw in normaal bedrijf. In de loop van de middag en avond nam de wind af.”, meldde DB Cargo Nederland.

Duitsland

In Duitsland werd de infrastructuur in Noordrijn-Westfalen zwaar beschadigd. Hoewel het treinverkeer zondagmiddag weer werd hervat, kwam het slechts geleidelijk op gang en hebben veel goederentreinen nog steeds achterstand op het netwerk. Deutsche Bahn zei zondagmiddag over het goederenvervoer per spoor: “De achterstand wordt continu weggewerkt op alle routes die al open zijn voor het verkeer. Aanbodrelevante treinen krijgen prioriteit.”

Duitsland heeft als bijkomend nadeel een toch al beperkte infrastructuur, vanwege de (geplande) bouwwerkzaamheden aan het derde spoor. Bij de grensovergang via Emmerich golden al capaciteitsbeperkingen en grensoverschrijdend verkeer van en naar Nederland verloopt grotendeels via Venlo. “Mede als gevolg van de schade die de storm in Duitsland en elders in Europa heeft aangericht, zal het enige tijd duren voordat het treinverkeer weer normaal is”, aldus DB Cargo Nederland.

Gisterenochtend werd een eerder afgegeven orkaanwaarschuwing in Duitsland geannuleerd, maar het weer blijft het verkeer beïnvloeden. Hoewel het niet duidelijk is welke goederenlijnen worden getroffen, meldt de infrastructuurbeheerder dat verschillende langeafstandspassagierslijnen in Noordrijn-Westfalen worden gesloten. Lijnafsluitingen omvatten die naar de havens van Hamburg en Rostock, die ook van invloed kunnen zijn op het goederenvervoer per spoor.

Auteur: Jos Sterk