FR NL
De Intercity Nieuwe Generatie (ICNG)

Belgisch certificeringsproces afgerond voor de nieuwe NS-vloot

De Intercity Nieuwe Generatie (ICNG)

Het Belgische certificeringsproces voor de 200 km/u enkeldeks Intercity New Generation Belgium (ICNGB) hogesnelheidstreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) met acht wagons en acht wagons is voltooid. De door Alstom gebouwde ICNGB-vloot zal opereren tussen Amsterdam en Brussel.

De treinen zullen rijden in Nederland en België en zijn een variant op de nieuwe generatie intercity’s van ICNG die NS in gebruik heeft.

Certifer trad op als de aangewezen instantie (DeBo) voor het Belgische deel van het project om te controleren of de treinen voldoen aan de Notified National Technical Rules.

Certificering relevant voor twee landen

Certifer is de Notified Body (NoBo) in het kader van de Technische Specificaties voor Interoperabiliteit – Command, Control and Signalling (TSI-CCS) – waardoor de certificering relevant is voor zowel Nederland als België. De certificeringsbestanden zijn verzonden naar het Spoorwegbureau van de Europese Unie (ERA) dat, als aan alle wettelijke vereisten is voldaan, de Authorization to Place on the Market (APOM), de wettelijke vergunning om een ​​trein in gebruik te nemen, zal verlenen.

ICNG- en ICNGB-treinen zijn gebaseerd op het Alstom Coradia Stream-platform. NS heeft 49 vijfdelige en 20 achtdelige dubbelspannings-ICNG-sets besteld voor gebruik in Nederland op de HSL-Zuid en op het landelijke netwerk. De treinen vervangen de treinstellen Traxx en ICRm op de intercity tussen Amsterdam en Brussel

De ICNGB-treinen zijn uitgerust met tractie van 1,5 kV dc, 3 kV dc en 25 kV 50 Hz ac, terwijl de ICNG-sets alleen capaciteiten van 1,5 kV dc en 25 kV 50 Hz ac hebben.

De ICGB-vloot

Alstom is begonnen met de ontwikkeling van een ICNGD voor grensoverschrijdend gebruik tussen Nederland en Duitsland en zal kunnen werken met 1,5 kV dc, 1,5 kV 16,7 Hz ac en 25 kV 50 Hz ac. NS zal naar verwachting op korte termijn een definitieve order plaatsen.

Auteur: Jos Sterk