FR NL
De Intercity Nieuwe Generatie van NS

Instroom nieuwe treinen tussen Amsterdam en Brussel vertraagd

Vertraging van enkele maandenNS

De Nederlandse Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) zal enkele maanden later instromen op het traject Amsterdam-Brussel. Dat heeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen de Nederlandse Tweede Kamer deze week laten weten. De eerste treinen worden in de loop van het tweede kwartaal 2024 verwacht, waarna er in 2025 een dienstregeling mee gereden kan worden.

Aanvankelijk was het de bedoeling om de ICNG in het laatste kwartaal van dit jaar te laten instromen. Dat gaat niet lukken, is de conclusie van externe toets die de betrokkenen hebben laten uitvoeren door onderzoeksbureau Railitics naar de haalbaarheid van de oorspronkelijke planning.

Productiefouten bij Alstom en schade aan enkele reeds geproduceerde treinen zorgen ervoor dat er exemplaren terug moeten naar de fabriek voor een zogeheten retrofit. Dat is een tijdrovend proces wat betekent dat een groot deel van de planning op de schop moet. Wel gaat de ICNG in de komende periode alvast proefrijden met reizigers op het traject Amsterdam – Brussel.

In het tweede kwartaal stromen de nieuwe treinen zoals gezegd formeel in op de verbinding Amsterdam-Brussel. NS zegt dat het “met de huidige inzichten” voldoende materieel beschikbaar heeft om vanaf dienstregeling 2025 met de nieuwe treinen te rijden. In totaal worden 20 ICNG’s geschikt gemaakt voor grensoverschrijdend treinverkeer naar België.

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn