Staking bij NS: geen treinen tussen Essen en Roosendaal, hogesnelheidstrein naar Amsterdam rijdt toch

2016, Wikimedia Commons

Het conflict bij de Nederlandse spoorwegen sleept verder aan. Vandaag rijden er geen treinen van NS bij onze noorderburen, met als uitzondering de lijn Amsterdam Centraal – Schiphol. De hogesnelheidstrein naar Amsterdam is echter niet afgeschaft en zal dus gewoon rijden.

De staking van het Nederlands treinpersoneel heeft ook gevolgen voor de verbindingen tussen België en Nederland. Zo rijden er geen treinen tussen Essen en Roosendaal en tussen Brussel en Amsterdam.

Internationale treinen

Eurostar en Thalys zullen vandaag wel rijden, maar ook de overige internationale treinen rijden niet in Nederland. De gevolgen van de staking zullen dus tot buiten Nederland voelbaar zijn.

Dinsdag is al de vierde dag dat de vakbonden actie voeren in Nederland. Maandag lag het treinverkeer in Noord-Holland plat. Vorige week woensdag werd er al in Noord-Nederland gestaakt, en vrijdag in Zuid-Holland.

De werknemers van NS voeren actie als gevolg van de mislukte onderhandelingen over de collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s) tussen de spoorvervoerder en de vakbonden. Vervolg lijkt de kans klein dat er een snelle oplossing voor het conflict in zicht is.

Auteur: Jos Sterk