Geplande staking van Eurostar-beveiligers richting de feestdagen

Eurostar-trein
Met name de staking op 23 december komt op een onfortuinlijk moment.

Leden van de vakbond RMT in het Verenigd Koninkrijk leggen op 16, 18, 22 en 23 december het werk neer, zo heeft de bond woensdagmiddag bekendgemaakt. RMT waarschuwt dat de Eurostar-dienstregeling veel hinder zal ondervinden van de acties.

Zo’n 100 vakbondsleden die gedetacheerd zijn door facilitairbedrijf Mitie, de onderneming die de beveiligers regelt voor Eurostar, zullen aan de staking deelnemen zegt RMT.

“Beveiligers spelen een cruciale rol in het laten rijden van de Eurostar en het is een regelrechte schade dat ze daarvoor geen redelijk salaris ontvangen”, zegt vakbondsleider Mike Lynch. “Ze maken lange dagen en werken op ongelukkige momenten. Een miljoenenbedrijf als Mitie zou daar een passende vergoeding tegenover moeten stellen”.

Met de Eurostar reizen mensen dagelijks via Brussel naar London, Lille, Parijs, Amsterdam of Rotterdam. Het bedrijf laat in een reactie weten kennisgenomen te hebben van de onderhandelingen tussen Mitie en de vakbond. “Zodra duidelijk is wat de eventuele gevolgen voor de dienstregeling zijn, zullen we daarover communiceren.” De actie op 16 december valt samen met een landelijke stakingsdag in het Verenigd Koninkrijk.

De geplande acties komen op een ongelukkig moment, zo kort voor de feestdagen. Daarnaast lag Eurostar sowieso al onder een vergrootglas. In augustus kondigde het een koerswijziging aan door te stellen dat het zich zal richten op de meer rendabele routes. Een van de slachtoffers is de verbinding tussen London en Disneyland Parijs.

De nieuwe koers kwam Eurostar op veel kritiek te staan van belangengroep ALLRail.

Dit artikel is afkomstig van zusterpublicatie RailTech.com.

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn