FR NL

Nieuwe generatie RER-treinen gelanceerd in Parijs

Op maandag 13 november hebben Valérie Pécresse, voorzitter van Île-de-France Mobilités, Brice Rabaste, vicevoorzitter van Île-de-France Mobilités, Christophe Fanichet, CEO van SNCF Voyageurs en Henri Poupart-Lafarge, CEO van Alstom, in Gare Saint-Lazare in Parijs de eerste van deze gloednieuwe RER-treinen van de nieuwe generatie (NG) ingehuldigd.

De Réseau Express Régional, meestal afgekort tot RER, is een hybride systeem van voorstedelijke treinen en rapid transit dat Parijs en haar voorsteden bedient. De nieuwste generatie RER is een dubbeldekker elektrische trein die door Alstom in Frankrijk wordt gebouwd, voornamelijk in de fabriek van Alstom in de Hauts-de-France (Valenciennes Petite Forêt) en in de fabriek van Bombardier (Crespin), evenals in zeven andere vestigingen van Alstom in Frankrijk.

In formaties van 6 tot 7 auto’s (tussen 112 en 130 meter lang) is de maximumsnelheid 140 kilometer per uur. Het is speciaal ontworpen voor dichtbevolkte gebieden in de regio Île-de-France. De RER NG is ruim, met tussen de 1.145 en 1.367 zitplaatsen, en 5 reisruimten: passagiersontvangst, een lichte en rustige beneden- en bovenlounge, een ruimte voor het comfort van rolstoelgebruikers en een voertuiglounge aan het einde van het niveau. Het is ook uitgerust met 256 USB-poorten.


De RER NG is een aanvulling op ander modern materieel dat momenteel wordt ingezet, zoals de Régio2N (lijnen R, D en N) en de Francilien (lijnen H, J, K, L en P). In totaal zullen 255 RER NG treinstellen worden besteld voor de RER lijnen E en D. 125 kortere treinstellen (met 6 rijtuigen) zijn gepland voor lijn E, terwijl 130 lange treinstellen met 7 rijtuigen zijn gepland voor lijn D, die uiteindelijk ook zal worden uitgerust met 18 Regio 2N treinstellen.

Binnenkort op RER-lijn D

In het voorjaar van 2023 beginnen de tests overdag op lijn D. Deze testfase duurt negen maanden, waarin treinen zullen rijden op het traject Parijs – Combes-la-Ville. De officiële start van de commerciële dienst op lijn D is gepland voor het einde van de eerste helft van 2024. Het doel van de stationstesten is om te controleren of de camera’s goed werken, om eventuele problemen voor mensen met beperkte mobiliteit (PBM’s) op te sporen, om ervoor te zorgen dat de juiste kant van de deuren naar de perrons opent in plaats van naar de sporen, en om ervoor te zorgen dat de stopborden correct zijn geplaatst.

The RER NG will be deployed on lines D and E in the Paris region (Photo: IDFM)
De RER NG zal worden ingezet op de lijnen D en E in de regio Parijs (Foto: IDFM)

Deze nieuwe treinen zijn besteld door SNCF Mobilités voor rekening van Île-de-France Mobilités en worden volledig door laatstgenoemde gefinancierd. Zodra de 255 treinstellen die zijn gepland om aan de huidige behoeften van de lijnen D en E te voldoen, zijn ingezet, zullen er dagelijks 1,23 miljoen passagiers gebruik van maken. De positieve impact van deze bestelling zal ook merkbaar zijn op het hele netwerk, aangezien de uitbreiding van RER E zal helpen om de centrale lijnen van RER A, B en D te ontlasten (met 10 tot 15 procent).

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com