FR NL

Nieuwe Omneo-treinen voor Transdev’s lijn Marseille-Nice

Alstom, Transdev en de Franse regio Sud hebben op 23 november in Crespin de eerste door Alstom gebouwde Omneo-trein onthuld. Deze treinen gaan de spoorverbinding van de eerste regionale lijn tussen Marseille, Toulon en Nice exploiteren. De nieuwe intermetropoolverbinding Marseille-Toulon-Nice zal op 29 juni 2025 in gebruik worden genomen.

Op 30 november 2021 kende de regio Zuid Transdev het contract toe om vanaf de zomer van 2025 treinen te exploiteren op de lijn Marseille-Toulon-Nice. Deze route alleen al vertegenwoordigt 10 procent van de spoordiensten in de regio. De beslissing van de regio is van historisch belang: het is de eerste aanbesteding voor regionale treinen die wordt gegund aan een concurrent van de gevestigde exploitant SNCF sinds het passagiersvervoer per spoor is opengesteld voor concurrentie.

Het concessiecontract voor de openbare dienst bepaalt dat Transdev, namens de regio, het rollend materieel aankoopt dat nodig is om de intermetropolitane diensten te exploiteren en een onderhoudscentrum bouwt in de buurt van het station van Nice. Vanaf eind november ondergaat dit treinstel gedurende vier maanden een reeks dynamische snelheidscontroles op de Velim-ring in Tsjechië. Nadat het is teruggekeerd naar Crespin om de statische tests af te ronden en de binneninrichting te voltooien, zal het worden ingezet in de zuidelijke regio voor pre-exploitatie.

Omneo-treinen

Transdev koos Alstom voor de levering van 16 Omneo-treinen met twee niveaus, elk bestaande uit 8 wagons, met een hoge capaciteit en een hoog comfort- en serviceniveau aan boord. Dit contract van ongeveer 250 miljoen euro omvat ook onderhoudsondersteuning voor een periode van 10 jaar. De levering van dit nieuwe materieel, geproduceerd op de Alstom-locatie in Crespin (Noord), begint eind 2024.

De Omneo-treinen voor de lijn Marseille-Toulon-Nice zijn ontworpen om te voldoen aan de operationele behoeften van Transdev, waaronder het creëren van een gezellige ruimte met een eetgedeelte (inclusief een snackgedeelte), een interieur dat alle door de regio Sud gewenste diensten biedt, zoals fietsenstallingen (12 per trein), en een interieurontwerp dat de identiteit van de regio weerspiegelt. Daarnaast zullen er nieuwe diensten aan boord worden geïmplementeerd, waaronder innovatieve systemen voor videobewaking, zitplaatsreservering, reservering van fietsplaatsen, passagierstelling en WIFI aan boord.

Deze nieuwe treinen met 8 wagons en een lengte van 110 meter bieden 352 zitplaatsen en 49 neerklapbare zitplaatsen voor korte reizen (in totaal 401 zitplaatsen). Deze hoge capaciteit wordt bereikt door de afwisseling van enkele en dubbele wagons. Bovendien kunnen er dankzij de modulaire opbouw één of twee gekoppelde treinen worden ingezet, afhankelijk van de verwachte vraag. Deze nieuwe treinen zullen compatibel zijn met ERTMS (European Rail Traffic Management System) signalering die vanaf 2028 op deze route wordt gebruikt. Ze zullen ook compatibel zijn met de nieuwe infrastructuur die is ontwikkeld in het kader van het LNPCA-project (Ligne Nouvelle Provence Côte d’Azur), dat tot doel heeft het netwerk te herconfigureren en het treinenaanbod in de regio te vergroten.

Omneo Premium Sud

Verhoogd aanbod

Op verzoek van de regio Sud, die profiteert van deze configuratie, zal Transdev het vervoersaanbod vergroten door het aantal retourverbindingen te verdubbelen tot 15 per dag, met een verlengde uurfrequentie. Het doel is om de kwaliteit van de dienstverlening, betrouwbaarheid, regelmaat en punctualiteit (97,5 procent van de treinen op tijd) te verbeteren. Deze lijn zet ook stevig in op ecologische transitie, met treintractie aangedreven door 100 procent groene energie van Franse oorsprong, dankzij de aankoop van groene certificaten van de elektriciteitsleverancier. Bovendien worden machinisten opgeleid in milieuvriendelijk rijden.

“Ik ben erg blij dat ik vandaag hier in Noord-Frankrijk ben om de nieuwe Omneo SUD-treinstellen te onthullen. Deze treinen zullen in juni 2025 gaan rijden op de lijn Marseille-Toulon-Nice, een lijn die we na een competitief biedingsproces aan Transdev hebben toevertrouwd. Op dit traject zal het treinaanbod worden verdubbeld, waardoor de verschuiving van reizen van de weg naar het spoor wordt aangemoedigd, in lijn met de doelstellingen van ons Klimaatplan ‘une COP d’Avance’. We stellen dus alles in het werk om het dagelijkse leven van passagiers op regionale treinen te verbeteren,” aldus Renaud Muselier, voorzitter van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur en gedelegeerd voorzitter van de regio’s van Frankrijk.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com