FR NL
a Caravaggio double-decker train of Trenord

Passagiers van Italië naar Zwitserland getroffen: nieuwe treinen zijn te klein voor grensoverschrijdende tunnel

De Italiaanse exploitant Trenord wordt geconfronteerd met kritiek vanwege problemen met de treinverbinding tussen Italië en Zwitserland op het traject Milaan – Como San Giovanni – Chiasso. De nieuwe treinen van het type Caravaggio die al twee jaar in gebruik zijn, kunnen Zwitserland niet bereiken omdat ze te hoog zijn voor de tunnels. Wanneer de oudere treinen die de grens wel kunnen passeren, kapot gaan, stranden de passagiers.

Passagiers op de trein van Milaan naar Chiasso in Zwitserland die reizen met een van de nieuwe dubbeldekstreinen van het type Caravaggio op lijn S11 moeten uitstappen op station Como San Giovanni omdat de treinen niet door de Italiaanse Monte Olimpino 2 tunnel passen.

Het is geen nieuws dat de nieuwe dubbeldekkers van het type Caravaggio te hoog zijn om door de tunnel naar Zwitserland te rijden. De nieuwe Hitachi Caravaggio treinen, besteld door Trenord, de regionale spoorwegmaatschappij van Lombardije, zijn niet ontworpen voor de tunnels op de route naar Chiasso. Passagiers die Zwitserland willen bereiken, moeten in San Giovanni op een oudere trein van TiLo – Ticino-Lombardije stappen, van het gelijknamige bedrijf dat gezamenlijk eigendom is van Trenord en de Italiaanse staatsspoorwegen FS.

De oudere treinen hebben echter een grotere kans om kapot te gaan, schrijven de Italiaanse media. Op 6 december ging een oudere trein kapot waarvoor niet direct vervanging beschikbaar was, wat naar verluidt leidde tot ‘honderden gestrande passagiers’.

Mobiliteitsrevolutie of een stap terug?

De Caravaggio treinen werden door Trenord geïntroduceerd als ‘De mobiliteitsrevolutie in Lombardije’. De treinen zijn gebouwd door Hitachi en worden in Italië gemaakt in fabrieken in Reggio Calabria en Pistoia. De eerste trein in Lombardije vertrok op maandag 3 februari 2020 vanuit Rho naar Como San Giovanni.

De situatie is uitgebreid in het Italiaanse nieuws, want afgelopen woensdag op 6 december bleven honderden passagiers die Zwitserland wilden bereiken gestrand op het station van Como San Giovanni, aldus Italiaanse media. “Geen spot en geen verrassing voor de nieuwe Caravaggio die ’te groot’ is om door de tunnel tussen Como en Chiasso te rijden. De ultramoderne trein, aangekocht door de regio Lombardije voor regionale diensten, is in de eerste plaats ontworpen voor voorstedelijke lijnen die de provincies van Lombardije verbinden met het grootstedelijk gebied. De voorstadslijn S11 Como-Milano-Rho is een van deze lijnen en vereist treinstellen met een hoge capaciteit,” zegt Trenord in een reactie, meldt Il Corriere della Sera.

Het is niet de eerste keer dat de situatie de Italiaanse krantenkoppen haalt. Afgelopen zomer deed zich bijvoorbeeld dagenlang een soortgelijke situatie voor, schrijft La Provincia. De airconditioning van de oude treinen werkte niet meer door de hitte, dus liet Trenord in die tijd modernere Caravaggios rijden, maar die konden niet doorrijden naar Zwitserland zoals hun voorgangers dat konden.

‘Tunnel ontoereikend’

“Het spreekt voor zich dat niet de trein, maar de Chiasso-tunnel ontoereikend is om te voldoen aan de grote vraag naar spoorwegmobiliteit vanuit de Lombardische gebieden”, zei Trenord tegen de krant. Trenord zei ook dat op dit moment “er geen plannen lijken te zijn van de spoorweginfrastructuurbeheerders om de tunnel zelf aan te passen”, wat de reden is dat het regionale spoorplan al jaren voorziet dat de S11 lijn zal stoppen in Como met de nieuwe dubbeldekstreinen.

Omdat op een gegeven moment de oudere treinen, die als enige de grens met Zwitserland kunnen oversteken om Chisasso te bereiken, zullen stoppen, zal de situatie voor grensoverschrijdende passagiers verslechteren. Als de oude treinen verdwijnen, zal de S11 lijn dus altijd moeten stoppen in Como San Giovanni. “Nu al worden de relaties tussen Como en het Kanton Ticino hoe dan ook verzekerd door drie regionale grensoverschrijdende ritten per uur, de RE80, S40 en S10”, aldus Trenord.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Esther Geerts

Bron: RailTech.com