FR NL
Een passagierstrein van Deutsche Bahn

Duitse spoorvervoersvereniging tegen voorgestelde verlaging van de brandstofbelasting

Allianz pro Schiene, de Duitse non-profitorganisatie voor spoorvervoer, riep dinsdag de Duitse regering op om niet te kiezen voor een verlaging van de brandstofbelasting. In plaats daarvan zou de nadruk moeten gelegd worden op een vermindering van het totale energieverbruik.

De Duitse regering overweegt haar brandstofbelasting te verlagen om de impact van de steeds stijgende benzineprijzen te verzachten. Eind vorige week kondigde de Nederlandse regering een verlaging van de brandstofbelasting aan. Frankrijk en België volgden eerder deze week.

Gevolgen voor iedereen

“De hoge energie- en benzineprijzen hebben gevolgen voor alle burgers, zelfs voor mensen zonder auto”, zegt Allianz pro Schiene-directeur Dirk Flege. “Mensen vergeten vaak dat overstappen op energiezuinige vervoermiddelen de meest effectieve manier is om mobiliteit betaalbaar te houden”.

Tegen die achtergrond wijst Allianz pro Schiene op de gestegen elektriciteitskosten, die naar eigen zeggen de afgelopen 1,5 jaar zijn verdrievoudigd, vergeleken met ‘slechts’ een stijging van 80 procent in de prijs van dieselbrandstof. Daarom zou de regering moeten overwegen de belasting op aandrijving te schrappen. Volgens Flege is de Duitse belasting met 1,14 eurocent per kilowattuur de hoogste in Europa. “De federale overheid moet eindelijk optreden zodat meer mensen en goederen naar het spoor kunnen worden verplaatst”.

Auteur: Jos Sterk