Onvrede in Nederlands Limburg over lot toeristische stoomtrein

Historische stoomlocomotief op de Miljoenenlijn in Limburg
Voor het toerisme in Limburg is de stoomtrein tussen Kerkrade Centrum en Valkenburg van groot belang. ZLSM

Het rommelt over de grens in Nederlands Limburg. De Zuid-Limburgse Spoorweg Maatschappij (ZLSM) dreigt in Kerkrade de aansluiting op het Nederlandse hoofdspoorwegnet kwijt te raken. Spoorbeheerder ProRail is van plan om de aansluiting in Kerkrade te verwijderen.

Daarmee zou er een einde komen aan de plannen van een toeristische stoomtrein tussen de stations Kerkrade Centrum en Valkenburg. Bovendien bestaan er juist plannen om de Miljoenenlijn in ere te herstellen en ook weer te gaan inzetten voor regulier openbaar vervoer.

De Miljoenenlijn dankt haar naam aan het feit dat de aanleg ervan in de jaren dertig van de vorige eeuw meer dan een miljoen gulden per kilometer kostte. Met name het traject tussen Schaesberg (nu gemeente Landgraaf) en Kerkrade kostte handenvol geld, omdat dit baanvak nog helemaal moest worden aangelegd. Nu is er wederom een heel ‘miljoenenspel’ rond de spoorlijn.

Verenigingen scharen zich achter oproep

De ZLSM is verantwoordelijk voor de exploitatie van dit deel van het spoorwegnet in Limburg, dat ooit een belangrijke rol speelde in het vervoer van kolen en personeel van en naar de Limburgse mijnen. “Alleen al daarom verdienen de Miljoenenlijn en haar aansluitingen het dan ook om als industrieel monument bewaard te blijven”, zegt Pieter van der Ham, voorzitter van de vereniging Historisch Railvervoer Nederland.

“ProRail wil de aansluiting weghalen, naar eigen zeggen vanwege de beheerskosten”, stelt Michel Schellekens als voorzitter van de ZLSM. “En dat terwijl het traject weer dik 60 jaar vooruit kan als het nu gesaneerd wordt. Dat kost 2,1 miljoen. De steden Kerkrade, Heerlen en Valkenburg zien dat wel zitten, want de lijn kan dan ook weer voor het reguliere openbaar vervoer worden ingezet. Dat zou een uitkomst zijn voor de algehele mobiliteit in de regio. De Miljoenenlijn zou daarmee in ere hersteld worden. Ik denk zelfs dat als ProRail de investering zou doen, de betreffende steden het onderhoud wel willen bekostigen. In dat opzicht is het dus win-win voor alle partijen. Maar nee, liever doeken ze de aansluiting op,” schampert de voorzitter.

De Erfgoedvereniging Heemschut en de Vereniging Historisch Railvervoer Nederland scharen zich in deze zaak achter de stichting ZLSM. “Gezamenlijk verzoeken we ProRail dringend om af te zien van het verwijderen van de aansluiting”, knikt Van der Ham. “We gaan ProRail dus binnenkort maar eens uitnodigen om hierover samen maar eens een boom op te zetten.”

Voor de toeristische infrastructuur in Limburg is de stoomtrein tussen Kerkrade Centrum en Valkenburg van groot belang, zo vinden de drie verenigingen.

ProRail liet enkele dagen na de aanvankelijke ophef weten in gesprek met betrokken partijen over de toekomst van de Miljoenenlijn. “We hebben een aantal zaken in overweging en willen deze met betrokken partijen bespreken”, aldus een woordvoerder van de spoorbeheerder. Dit gebeurt voordat er in februari besluitvorming zal plaatsvinden. Tot die tijd kunnen wij nog geen inhoudelijke reactie geven.”

Dit verhaal is afkomstig van SpoorPro.nl

Auteur: Jeroen Baldwin