FR NL
Het Moby Train-beeld

Oude locomotief omgevormd tot monumentale treinsculptuur gepland voor Brussel

Het Moby Train-beeld

Op het rondpunt van Van Praet in Laken komt er tegen 2026 een opvallende monumentale treinsculptuur. Dat jaar viert de NMBS zijn honderdste verjaardag viert. Het Moby Train-beeld, zoals het werk genoemd wordt, wordt van een oude locomotief gemaakt. Het beeld moet de geschiedenis van de trein in Brussel nog meer op de kaart zetten. Brussel is namelijk de eerste hoofdstad ter wereld die per trein werd bediend. 

Train World, het museum van de NMBS, bezit een oude diesellocomotief 5204 Gros Nez, waarvan alleen de kuip nog over is en die gesloopt zou worden. Dit karkas wordt nu ter beschikking gesteld om er een kunstwerk van te maken. Het kunstwerk werd ontworpen door de kunstenaar François Schuiten en de Franse beeldhouwer Pierre Matter. Het Moby Train-beeld verwijst naar de bekende roman van schrijver Herman Melville, Moby Dick. Het kunstwerk is ontworpen in de vorm van een walvis. Het zeedier, een walvis, lijkt rechtstreeks uit het kanaal te komen. Naast de oude, voor sloop bestemde locomotief die in het beeld wordt verwerkt, krijgt dit het lichaam van een waterdier dat aan de havenfunctie van Brussel herinnert. Met de sculptuur kan ook het spoorverkeer worden verbeeld, dat een belangrijke rol speelt bij de bereikbaarheid van onze hoofdstad.

Artistieke sculpturen

De Van Praetbrug bevindt zich niet ver van de Haven van Brussel, het Train World Museum en de eerste aangelegde spoorlijn in België. Brussel was namelijk de eerste hoofdstad ter wereld die per trein werd bediend. Het project wordt financieel ondersteund door het Brussels Gewest. “Brussel heeft nood aan artistieke sculpturen die de betekenis van de hoofdstad voor de wereld en het ommeland in de verf zetten”, zegt Brussels minister Sven Gatz (Open VLD), bevoegd voor het imago van Brussel. “De geplande Moby Train op de Van Praet-rotonde zal over enkele jaren uitgegroeid zijn tot een nieuw populair icoon voor Brusselaars, pendelaars en binnenlandse en buitenlandse toeristen.”

Historische collecties

De oude locomotief is afkomstig uit Trainworld, het treinmuseum van de NMBS. De historische collecties van Train World omvatten ook een soortgelijke locomotief (serie 54) die bewaard is gebleven en die samen met serie 52 tot een reeks locomotieven behoort die vanwege hun silhouet bekend staat als ‘de grote neuzen’. Deze andere ‘grote neuzen’-locomotief uit 1957, wordt momenteel gerestaureerd. Hij zal via historische rondleidingen aan het publiek worden voorgesteld in het museum.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals