MIVB en de Lijn stellen jaarverslag voor

metrostel M7 van de MIVB
metrostel M7 van de MIVB MIVB

De MIVB en De Lijn hebben hun jaarverslagen voorgesteld. Tussen 2019 en 2030 is meer dan 7 miljard euro aan investeringen gepland bij de MIVB, zoals voor de komst van de Tram New Generation en de ingebruikname van de nieuwe M7-metrostellen en de aanleg van nieuwe tramlijnen. De Lijn maakte verlies en kampt met een personeelstekort.

De Tram New Generation (TNG) van de MIVB verwelkomt sinds eind april reizigers aan boord. De MIVB bestelde 90 exemplaren van dit nieuwe model. Er zijn al vijf TNG’s geleverd en er worden er nog telkens twee per maand gebracht. Deze nieuwe trams zijn comfortabeler, moderner en toegankelijker en versterken de vloot van de MIVB met meer dan 10.000 extra zitplaatsen. In 2022 zette de MIVB haar programma voor onderhoud, verbetering en vernieuwing van het net verder, met investeringen voor een totaalbedrag van 329,4 miljoen euro.

Tramvisie

De Brusselse regering keurde zopas haar tramvisie goed. Dit stappenplan geeft aan hoe het tramnet tegen 2035 zal evolueren om aan nieuwe behoeften te voldoen. Tot de geplande projecten behoren de tram Tour & Taxi, de ontwikkeling van de Mediapark-lijn en de omvorming van buslijn 95 tot een tramlijn.

Na de verlenging van tramlijn 9 naar Koning Boudewijn wordt nu een gloednieuwe tramlijn aangelegd. Lijn 10 zal Rogier verbinden met het Militair Hospitaal en Neder-Over-Heembeek bedienen, een stadsdeel in volle groei. De werken vorderen goed en de nieuwe lijn van 5,5 km lang en 10 nieuwe haltes, wordt in het najaar van 2024 in gebruik genomen.

De MIVB investeert ook in de stations. In 2022 kwamen er liften in de stations Anneessens en Hallepoort. Momenteel zijn de perrons van 53 van de 69 (pre)metrostations van de MIVB volledig toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit. In de stations Simonis, Madou, Horta, Albert, Park en Jacques Brel werden liften geïnstalleerd of is de installatie ervan gepland. Toegankelijkheid betekent ook dat de reizigers de juiste informatie krijgen.

Om het reizen voor slechtzienden of mensen die moeite hebben met lezen te vergemakkelijken, rustte de MIVB haar recentste bussen en trams uit met een nieuw systeem voor externe audio-aankondiging. Zodra de bus of tram bij de halte aankomt en de deuren openen, geeft dit systeem informatie over het lijnnummer en de bestemming. Dat is een zeer nuttige informatiebron bij haltes die door meerdere lijnen worden bediend.

Naar de metro van morgen

Verder wordt in de metro volop geïnvesteerd. De komst van de nieuwe M7-metrostellen gaat door. Achttien metrostellen kwamen in 2022 in dienst en de volgende vier van de eerste reeks die de MIVB bestelde, komen er in 2023 bij. Ook hier worden comfortabelere, modernere en beter toegankelijke voertuigen ter beschikking gesteld van de reizigers, die over 8.000 extra zitplaatsen zullen beschikken. De productie van de tweede serie van de bestelling, namelijk 21 metrostellen, is begonnen. Door de invoering van de M7’s op de lijnen 1-5 kwamen er Boa-metrostellen vrij, die sinds dit jaar op de lijnen 2-6 rijden.

Ondanks de moeilijkheden met de 120 meter tunnel onder het Zuidpaleis vorderen de werkzaamheden aan het eerste deel van Metro 3 tussen Albert en het Noordstation goed met de bouw van de diepwanden over een afstand van +/- 500 meter tussen het Zuidpaleis en het Baraplein. De dakplaat van de tunnel onder de Stalingradlaan is net klaar en de graafwerkzaamheden zijn begonnen. De verbouwing van het premetrostation Albert wordt voortgezet met de bouw van de nieuwe verdieping voor de toekomstige metro’s en de herinrichting van de tramverdieping.

Andere projecten zijn lopende of gepland voor de komende jaren, op verschillende vlakken: stationsrenovaties, onder meer in Park en Centraal Station; installatie van perronwanden in de metro om de automatische metro te testen; rubberen boorden op tramperrons om de toegankelijkheid te verbeteren en de lancering van Mobility as a Service.

De Lijn sluit boekjaar af met verlies

2022 was een jaar met grote uitdagingen voor De Lijn. Dat blijkt uit het jaarverslag van De Lijn dat zopas werd voorgesteld. De effecten van covid beïnvloedden de werking van De Lijn nog zichtbaar in het afgelopen jaar. De Lijn werd geconfronteerd met een krappe arbeidsmarkt, terwijl de nood aan chauffeurs groot was. Dit had een effect op het aantal ritten dat noodgedwongen moest geschrapt worden omwille van een tekort aan chauffeurs. Door zwaar in te zetten op rekrutering en opleiding was het personeelseffectief eind 2022 terug op een werkbaar niveau. Ook in 2023 blijft voldoende chauffeurs vinden moeilijk en blijft rekrutering prioritair.

De Lijn heeft het boekjaar 2022 met een verlies van 11,7 miljoen euro afgesloten. De tussenkomst van het Vlaams Gewest in de omzet bedroeg 1,086 miljoen euro, waarvan 48,2 miljoen euro voor beschikbaarheidsvergoeding, publiek-private samenwerking (PPS) en een bijkomende dotatie voor de uitzonderlijke kosten door de coronapandemie (40,2 miljoen euro). Het verlies is toe te wijzen aan het boeken van bijkomende voorzieningen voor groot onderhoud, milieu en overgedragen vakantiedagen die niet gedekt worden door de dotatie omwille van een aangepast boekhoudkundig advies van de overheid.

Emissievrij rijden tegen 2035

Tot slot werden er bij De Lijn in 2022 ook belangrijke stappen gezet richting een volledig emissievrije vloot met onder andere de overeenkomst voor de emissievrije bussen bij exploitanten en werken aan laadinfrastructuur in drie stelplaatsen. Dit jaar verschijnen 60 e-bussen van de nieuwste generatie in het straatbeeld van Genk, Kortrijk, Destelbergen en Sint-Niklaas en 7 midibussen in Brugge. In januari van dit jaar bestelde De Lijn nog eens 65 gelede e-bussen en 17 e-trambussen en eind maart werden twee raamcontracten voor respectievelijk maximaal 500 standaard e-bussen en maximaal 100 e-trambussen opgestart.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals