FR NL

Spoorbrug die abdij doorkruist wordt gerenoveerd

Spoorbrug abdij van Villers-La-Ville – Bron: Infrabel

Infrastructuurbeheerder Infrabel renoveert tijdens de paasvakantie de sporen en twee spoorbruggen die een abdij in Wallonië doorkruisen. “Het is een spoorwerf zoals je er maar eentje in je leven meemaakt”, laat Infrabel in een persbericht weten.

De spoorbrug en sporen die in de paasvakantie door Infrabel gerenoveerd worden, lopen dwars door de tuinen van de abdij van Villers-La-Ville in de provincie Waals-Brabant in Wallonië. Het betreft een traject in de spoorlijn Charleroi-Ottignies (L140). De bruggen werden in 1855 gebouwd en moeten nu vernieuwd worden.

De abdij van Villers-la-Ville werd in 1146 gebouwd en wordt beschouwd als een van de mooiste architecturale plaatsen van Europa. 700 jaar later, in 1851, gaf de toenmalige eigenaar van de abdij de toelating om een spoorlijn dwars door de tuinen van de abdij te bouwen. Vanuit kunsthistorisch perspectief een wel erg vreemde beslissing. Een gebouw op het terrein van de abdij werd letterlijk in twee stukken gesplitst om plaats te maken voor de ‘ijzeren weg’.

Bekijk hier een video van de werkzaamheden:

Historisch erfgoed

De twee spoorbruggen op het terrein van de abdij worden tijdens de paasvakantie gemoderniseerd. Het renovatie project had de nodige voeten in aarde, want de abdij van Villers-la-Ville is geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië.  De infrastructuurbeheerder trok maar liefst anderhalf jaar uit om in nauw overleg met erfgoedspecialisten het werk voor te bereiden.

De renovatiewerkzaamheden moeten de levensduur van de infrastructuur met enkele tientallen jaren verlengen. Concreet wordt de waterdichting van de bruggen vernieuwd. Dit zorgt ervoor dat water de structuren niet kan aantasten. Daarnaast zullen ook de dienstpaden, aan beide kanten van de bruggen, opnieuw ontworpen worden zodat het Infrabel onderhoudspersoneel voldoende ruimte heeft om er veilig te kunnen werken. Tijdens de werken werd een stenen muur van de voormalige cisterciënzerabdij uit de 12e eeuw ontmanteld. De stenen die een grote historische waarde hebben, worden teruggeven aan de abdij.

Modernisering van de spoorlijn Ottignies-Charleroi

De renovatiewerken in Villers-La-Ville kaderen in een groter project op de lijn Ottignies-Charleroi (L140). Tussen Ottignies en Fleurus voert Infrabel van 6 tot 19 april spoorvernieuwingswerken uit. Zo worden de perronverlichting in de werfzone vernieuwd. Maar er wordt ook gewerkt aan de stabiliteit van de spoorwegbermen, er worden keermuren geplaatst voor extra stabiliteit en stevigheid, wissels worden onderhouden en verschillende overwegen worden vernieuwd en onderhouden.

Gedurende de werken kunnen er voor de veiligheid geen treinen rijden op deze spoorlijn. De NMBS organiseert alternatieven om de mobiliteit van de reizigers te garanderen.

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal