FR NL

Nieuwe fietsenstalling luidt renovatie van treinstation van Diest in

Fietsenstalling Diest@NMBS

Aan het station van Diest kunnen treinreizigers voortaan hun fiets parkeren in de nieuwe fietsenstalling op het stationsplein. Deze is volledig overdekt en biedt plaats aan meer dan zeshonderd fietsen en bromfietsen. De nieuwe fietsenstalling is de eerste fase in de grondige vernieuwing van het station van Diest en de stationsomgeving.

Met de nieuwe fietsenstalling aan het Stationsplein wil de NMBS het fietsverkeer naar het station bemoedigen en faciliteren. De fietsenstalling die zich op het Stationsplein, vlak naast perron 1, bevindt, is beveiligd met camera’s en zorgt voor bijna een verdubbeling van de oorspronkelijke parkeercapaciteit.

Elektrische fietsen

Een deel van de fietsenstalling, goed voor meer dan 120 plaatsen, zal in de loop van de zomervakantie worden afgesloten en vanaf dan enkel toegankelijk zijn voor wie een MOBIB-kaart heeft. Dit zal zorgen voor een extra beveiliging, wat interessant kan zijn voor mensen die bijvoorbeeld met een elektrische fiets naar het station komen.

De nieuwe fietsparkings maken deel uit van een grondige vernieuwing van het station van Diest en de stationsomgeving. Samen met Infrabel zal NMBS de komende jaren de perrons verhogen en vernieuwen, wordt de onderdoorgang opgefrist en komt er over de sporen een nieuwe voetgangersbrug met een lift en een trap naar elk perron. Deze werken starten begin volgend jaar en moeten in de loop van 2024 zijn afgerond.

Stationsplein wordt ook aangepakt

Door de ingebruikname van de nieuwe fietsenstalling, is de tijdelijke fietsenstalling op het stationsplein overbodig en deze wordt eerstdaags afgebroken. In de plaats daarvan komen er parkeerplaatsen voor mindervaliden, deelauto’s en laadpalen voor elektrische auto’s. Behalve het station wordt het plein de komende jaren eveneens onder handen genomen.

In het station van Diest nemen elke werkdag gemiddeld meer dan 3.000 reizigers de trein (cijfers van voor de coronacrisis). Elke werkdag stoppen er 125 treinen.

Lees ook: 

Eerste Hasseltse perron gereed in een serie van stationrenovaties in Limburg
Kapitale vernieuwing spoor Denderleeuw en nabijgelegen infrastructuur
Afronding nieuwbouw Gent-Sint-Pieters gepland voor 2027

Auteur: Jerom Rozendaal