FR NL
Corhouts ontvangt rupsspoorkraan.

Spooraannemer Corhouts heeft rupsspoorkraan in gebruik genomen

Corhouts ontvangt rupsspoorkraan.@Corhouts

Spooraannemer Corhouts uit Zoutleeuw heeft een Liebherr R914 rupsspoorkraan in gebruik genomen. Het gaat volgens de onderneming om de eerste spoorkraan op rupsbanden in België. Met de nieuweling kan de traditionele rupskraan thuisgelaten worden.

De Liebherr R914 is door Nijhuis engineering geschikt gemaakt voor gebruik op het spoor. De firma uit het Nederlandse Dronten heeft de machine voorzien van een hydraulisch aangedreven spoorstel en een Railics LMB lastvluchtbegrenzer die de graafmachine beveiligt tegen instabiliteit en overbelasting

Tweede cabine verplicht

Pelle Service uit het Nederlandse Hengevelde heeft de machine vervolgens voorzien van een tweede cabine. “Dat is verplicht in België en ook Scandinavië”, vertelt Tom Corhouts, zaakvoerder van spooraaneming Corhouts uit het Limburgse Zoutleeuw. Met de nieuwe machine mikt de ondernemer op werken in Nederland, België, Luxemburg en Scandinavië.

De machine werd eerder deze maand afgeleverd en werd vorige week voor het eerst ingezet bij werken in Zaventem en Gingelom. “Het is de eerste rupsspoorkraan in België en de eerste rupsspoorkraan met dubbele cabine in Europa. In Nederland heb je al een stuk of drie exemplaren, maar die hebben slecht een enkele cabine. Hierdoor worden ze niet toegelaten op de Belgische sporen.”

Corhouts ontvangt rupsspoorkraan

Minder machines nodig

Door de Liebherr kraan uit te rusten met rupsbanden, mag deze ook op spoorbeddingen staan, iets wat de conventionele spoorkraan op banden niet mocht wegens het risico van verzakking. “Daarom werd altijd een aparte rupskraan meegenomen op de lorrie en werkten de spoorkraan en rupskraan samen. Met onze nieuwe machine kunnen we beide eigenschappen combineren en kunnen we de rupskraan thuislaten”, legt de ondernemer uit.

Corhouts heeft elf medewerkers op de loonlijst staan en biedt nog werk aan een handvol zelfstandigen. Het bedrijf houdt zich bezig met algemene spoorwerken, seininrichtingen en infrastructurele werken. Behalve de Liebherr R914 rupsspoorkraan heeft het nog twee conventionele spoorkranen in het machinepark.

Lees ook: Mobix Rail licht investering in bovenleiding-vrachtwagens toe

Auteur: Jerom Rozendaal