FR NL
Jeroen De Roeck, operationeel directeur Rail bij Mobix

Mobix Rail licht investering in bovenleiding-vrachtwagens toe

Jeroen De Roeck, operationeel directeur Rail bij Mobix

Spooraannemer Mobix heeft geïnvesteerd in twee bovenleiding-vrachtwagens, die eind dit jaar geleverd worden. De machines moeten het bedrijf meer flexibiliteit geven bij werken aan de bovenleidingen. Operationeel directeur Jeroen De Roeck van Mobix Rail ziet steeds meer projecten opduiken die via het spoor niet of moeilijk bereikbaar zijn met een bovenleidingstrein.

“Steeds meer sporen zijn door de week niet meer of moeilijker bereikbaar om werkzaamheden uit te voeren”, geeft De Roeck aan in een toelichting over recente investeringen in twee bovenleiding-vrachtwagens. De vrachtwagens, die zich ook via de sporen kunnen verplaatsen, beschikken over een op -en afrolhaspels waarmee de bovenleidingen afgerold worden.

Meer flexibiliteit met bestelde bovenleiding-vrachtwagens

Mobix, dat zowel signalisatie, – bovenleiding- als spoorwerkzaamheden verricht, zet van oudsher sterk in op de bovenleidingdivisie. Het bedrijf beschikt dan ook als één van de weinige spooraannemers in België over twee bovenleidingstreinen en twee betontreinen. Deze worden momenteel ingezet bij werkzaamheden tussen Brugge en Gent voor de elektrificatie voor het derde en vierde spoor, een project dat vier jaar loopt.

Werken met bovenleidingtrein

“De bovenleiding-vrachtwagens, die eind dit jaar worden geleverd, geven ons extra flexibiliteit om werken uit te voeren met een minimale onderbreking van het treinverkeer”, vervolgt De Roeck zijn verklaring voor de investering.

Tracklayers als paradepaardje van het mobile machinepark

De operationeel directeur van Mobix geeft aan dat mobiliteit en flexibiliteit ook bij de overige spoorwerkzaamheden strategische speerpunten zijn. Zo beschikt het bedrijf over veertig spoorkranen, railhoogtewerkers, diverse graafmachines voor grondverzetwerken, twee tracklayers, een onderstopper en een ballastploeg. Deze zijn allemaal mobiel zowel op het spoor als buiten het spoor om verschillende locaties makkelijk te bereiken.

Paradepaardjes van het machinepark, zijn volgens de website van de spooraannemer de tracklayers 1200. Hiermee kunnen sporen en wissels tot zesendertig ton in één stuk gelegd worden. Dit is volgens De Roeck uniek, die aangeeft dat de machines regelmatig door andere spooraannemers gehuurd worden.

Spoorvernieuwing tussen Ronse en Oudenaarde

Mobix is actief in herstelling en renovatie van zowel trein-, tram- als metrolijnen. Een belangrijk, prestigieus project dat momenteel uitgevoerd wordt, is de vernieuwing van het spoor tussen Ronse en Oudenaarde. Hierbij worden onder andere twintigduizend dwarsliggers over een traject van twaalf kilometer vervangen, worden er dienstpaden aangelegd en draagt het bedrijf ook zorg voor de signalisatiewerken en afwateringshuishouding van de Louise spoortunnel.

Afwatering Louise-Marie tunnel onder handen genomen

Bij het project in de Vlaamse Ardennen, waarbij het treinverkeer in juli en augustus volledig stilligt, worden tachtig spoorwerkers van Mobix ingezet. Door de vakantieperiode was het samenstellen van de werkploeg een behoorlijke puzzel, maar door interne verschuivingen binnen de groep (Mobix bestaat uit een rail- en Utiliteitsdivisie en stelt 650 mensen te werk, red.) is dat toch gelukt.

Gestegen kosten voor staal en grondstoffen

Een andere uitdaging op het traject Ronse en Oudenaarde en bij de spoorwerken in het algemeen zijn de gestegen grondstofkosten. “De prijzen van metaal en koper zijn met wel minstens dertig procent gestegen”, vertelt De Roeck. Vooral bij de bouw van de bovenleiding palen wordt de stijging van metaalprijzen sterk gevoeld.

Na de werken op het traject Ronse-Oudenaarde, die vanaf september ’s nachts voortgezet worden, wacht de spooraannemer een grote opdracht tussen Gent en Brugge. Hier is Mobix door Infrabel aangesteld voor de elektrificatie van de bovenleidingen op het derde en vierde spoor. Deze werkzaamheden zullen vier jaar duren.

werkzaamheden aan het spoor tussen Oudenaarde en Ronse

Orderportefeuille goed gevuld

De Roeck geeft aan dat de orderportefeuille goed gevuld is. “Dit najaar moeten we op diverse locaties in Vlaanderen spoorwissels vernieuwen.” Op korte termijn staat ook een tweede TLO (Totale Lijn Onderbreking) in Wallonië op de planning, waar Mobix van september tot november Infrabel assisteert bij de P93 spoorvernieuwingstrein. Op de spoorlijn 75 tussen Moeskroen en Froyennes, nabij Doornik, moeten in totaal 24 kilometer rails en ongeveer een 18-tal kilometer dwarsliggers vernieuwd worden.

Lees ook: 

Auteur: Jerom Rozendaal