Rechtstreekse treinverbinding Aalst-Ninove is technisch gezien niet haalbaar

NMBS M6-trein
Belgische NMBS-trein met zogeheten M6-wagons. 2014, Marc Ryckaert / Wikimedia Commons

De burgemeester van Ninove, Tania De Jonge, en parlementslid Anja Vanrobaeys (Vooruit) vragen dat er opnieuw een rechtstreekse verbinding zou komen tussen het station van Ninove en Aalst. Momenteel missen veel pendelaars hun aansluiting. Volgens de NMBS is het technisch gezien niet haalbaar.

Sinds de aangepaste dienstregeling van 12 december 2021 rijdt er geen rechtstreekse trein meer van Ninove naar Aalst. Reizigers moeten overstappen in Denderleeuw. Het gevolg is dat reizigers soms hun aansluiting missen. Vervelend voor de vele mensen uit Ninove die in Aalst werken. Een rechtstreekse verbinding Ninove-Aalst is niet meer mogelijk, zo benadrukt de NMBS.

“Het is zo dat door een combinatie van de vernieuwingswerken van het station van Denderleeuw en een verhoging van het treinaanbod tussen Kortrijk, Zottegem en Brussel het niet langer mogelijk is om de S-verbinding Aalst-Geraardsbergen-Schaarbeek gedurende de hele dag te laten rijden tussen Denderleeuw en Aalst”, zegt Dimitri Temmerman, woordvoerder van de NMBS. “Reizigers vanuit Aalst moeten daarom in Denderleeuw overstappen.”

Meerdere overstapmogelijkheden

De NMBS benadrukt gezamenlijk dat de situatie technisch niet aan te passen. “We zijn ons ervan bewust dat dit geen ideale situatie is voor de reizigers, maar helaas is het technisch onmogelijk om de dienstregeling van deze treinen aan te passen”, zegen Temmerman. “Bovendien moeten deze treinen door de drukke Brusselse Noord-Zuidverbinding, waar geen capaciteit meer over is.”

NMBS doet er alles aan om de overstap in Denderleeuw te verzekeren. “De trein langer laten wachten kan niet omwille van de mogelijke vertragingsimpact op de rest van het traject”, zegt Temmerman. “Tijdens de spitsuren rijden er 2 tot 4 treinen per uur tussen Geraardsbergen en Denderleeuw, waardoor er tijdens de spits elk uur meerdere overstapmogelijkheden zijn om tussen Geraardsbergen en Aalst te reizen.”

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals