FR NL
M7 in gebruik genomen in op Brusselse metronet

MIVB gaat automatische metro testen

In Brussel worden stevige stappen gezet om de infrastructuur en het openbaar vervoer te verbeteren. MIVB

Eind 2024 start de MIVB met de bouw van de testopstelling voor de automatische metro op lijn 5. Vermoedelijk zijn de testinstallaties tegen 2026 klaar, zodat de automatische metro eindelijk in de praktijk kan worden getest. De metro zal dan tussen Erasmus en Coovi automatisch rijden.

Een eerste grote test zal op drie metrostations op lijn 5 gebeuren, namelijk tussen Erasmus en Coovi. De metrolijnen werden destijds gekozen omdat het één van de drukste metrolijnen is. Om de metro automatisch te laten rijden, zullen wel wat aanpassingen gebeuren. Er wordt onder meer signalisatie geplaatst, waardoor een metrostel tot op de centimeter kan gelokaliseerd worden.

Verder worden er perrondeuren geplaatst: dat zijn transparante muren die het spoor en het perron scheiden. De poortjes gaan alleen open als de metro aankomt. Het metrostel weet dan ook precies waar het moet stoppen. De MIVB met het oog op deze toekomst in 2016 in totaal 43 M7-metrostellen besteld die aangepast zijn aan automatische besturing. Het eerste exemplaar werd in juli 2020 uitgeleverd en een jaar later in gebruik genomen. Ondertussen zijn 21 metrostellen onderdeel van de MIVB-vloot.

Metrolijn 3

De beslissing om de test op metrolijn 1 en 5 te organiseren werd al in 2015 genomen. De MIVB benadrukt dat er vanuit de Brusselse regering nog geen beslissing genomen is om de volledige metrolijn 1 en 5 te automatiseren. De bedoeling is om ook metrolijn 3 – als alle werken klaar zijn – automatisch uit te baten. Volgens de MIVB is het speculatie dat de huidige problemen onder het Zuidpaleis het hele project zullen vertragen.

Een geautomatiseerde metro heeft voordelen. Het zorgt voor een hogere frequentie op het net. Er zou dan elke 90 seconden een metro rijden. Dat zou zeker één minuut winst opleveren tegenover vandaag. Meer info over de automatische metro kan u via deze link vinden.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals