FR NL
Tram van De Lijn in Gent

Tramwerven verlopen moeizaam in Gent: dit is er aan de hand

Lagevloertram van het type 'HermeLijn' (HermeLijn 6318) op lijn 22 op de Zwijnaardsesteenweg 2022, Wikimedia Commons

De Lijn is volop bezig met de renovatie van enkele tramsporen in Gent. Dat loopt niet altijd van een leien dakje. Op de Coupure Rechts vertragen boomwortels de werken. Aan de Kortrijksepoortstraat worden de geplande tramwerken dan weer weer herbekeken op vraag van buurtbewoners.

De straat en de tramsporen op de Coupure Rechts in Gent, een van de slechtste kasseistraten in Gent, worden momenteel heraangelegd. Er komt ook een zwevend fietspad. De werken op de werf lagen er lange tijd stil door onvoorziene problemen met de boomwortels van de linden en platanen langs het water die een beschermd stadsgezicht vormen. De wortels waren helemaal vergroeid met de riolering, al werd er ondertussen wel een oplossing gevonden. Vorige week zijn de werken opnieuw gestart, zo meldt de krant Het Laatste Nieuws. Dat betekent dat reizigers nog zeker een jaar geduld moeten oefenen, want Tot juni 2024 rijdt er geen tram op de Coupure Rechts in Gent.

Protest buurtbewoners

Aan de Kortrijksepoortstraat in Gent protesteren buurtbewoners dan weer tegen de plannen om tramlijn 1 te vernieuwen. Ze gaan niet akkoord met de geplande werken. Vooral het feit dat er vijftig parkeerplaatsen moeten worden geschrapt om de doorstroming van de tram te verzekeren valt bij de buurtbewoners zwaar. Ze dreigden met een rechtszaak. Schepen van Openbare Ruimte Filip Watteeuw beloofde op de laatste gemeenteraad de plannen nogmaals kritisch te bekijken en te onderzoeken of bijsturingen of andere keuzes mogelijk zijn, zo meldt de krant Het Nieuwsblad. 

Watteeuw geeft echter ook aan dat de doorstroming van de tram flink verbeterd is. “De huidige snelheid van de trams is er gemiddeld maar 13 kilometer per uur. Het komt regelmatig voor dat meerderde trams met honderden reizigers moeten wachten op één parkerende auto. Sinds we de parkeerplaatsen schrapten in de Sleepstraat, ging het aantal onderbrekingen daar per jaar van vijftig naar nul. Dat is het verschil”, wordt hij geciteerd.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals