FR NL
Tramwerken Anderlecht

Veel tramwerken gepland in het land: een overzicht

Tramwerken Anderlecht 2023, Matthias Vanheerentals

Dit jaar zijn er heel wat werken gepland in de traminfrastructuur, zowel in Vlaanderen als in het Brussels Gewest. Sommige projecten lopen al, terwijl anderen deze of volgende week van start gaan. We maakten een overzicht.

Laten we beginnen met de situatie in het Brussels Gewest. Momenteel zijn de werken volop bezig voor de bouw van een nieuwe tramlijn naar Neder-over-Heembeek. De heraanleg van de tramsporen op de Wayezstraat en de Sint-Guidocorso in Anderlecht zijn ondertussen volledig klaar. Na anderhalf jaar werken kunnen de reizigers vanaf 6 maart opnieuw instappen in tram 81 tussen Albert I en Marius Renard. De sporen die op het einde van hun levensduur waren, werden vervangen, net als de ondergrondse installaties. Vanaf komende vrijdag, 3 maart, vinden er testen plaats op de tramsporen en vanaf 6 maart komt tram 81 terug voor de reizigers. De gemeente maakte van de gelegenheid gebruik om de openbare ruimte opnieuw te bekijken en de inwoners van Anderlecht een aangenamere en gebruiksvriendelijkere omgeving te bieden. Dat met oog voor de regelmaat van het openbaar vervoer. Binnenkort worden de tramsporen op de Léon Theodorstraat in Jette gerenoveerd. De tramsporen zijn versleten en zijn aan vernieuwing toe.

Vorst

De tramsporen op de Alexandre Bertrandlaan in Vorst worden eveneens vervangen. De werkzaamheden zijn gepland van 2 tot 29 maart. De straat blijft toegankelijk voor voetgangers, maar automobilisten en bewoners zullen hinder ondervinden. Al vele jaren werken de gemeente Vorst, Brussel Mobiliteit en de MIVB samen in het kader van een project om het Sint-Denijsplein en de as van de Brusselsesteenweg en Neerstallesteenweg te vernieuwen.

Schaarbeek

De MIVB voorziet de vernieuwing van de tramsporen van lijn 92 in Schaarbeek wegens hun staat van vergevorderde slijtage over het geheel van de Prinses Elisabethlaan. De werken tussen het Verboekhovenplein en de Lambermontlaan zijn op 9 januari 2023 gestart. De Haachtsesteenweg tussen het Koninginneplein en de Rogierlaan in Schaarbeek krijgt binnenkort een opknapbeurt. De tramsporen worden vervangen. Deze gelegenheid wordt ook aangegrepen om de perrons aan te passen zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor personen met beperkte mobiliteit, en om de openbare ruimte van gevel tot opnieuw in te richten.

Antwerpen

En dan kijken we even naar de tramwerken van De Lijn. De reizigers van tramlijn 11 zullen vanaf maandag 13 maart voor langere tijd hun vertrouwde tramverbinding moeten missen. Nadat eerder het traject tussen de Melkmarkt en het Centraal Station uit exploitatie moest door stadswerken aan de stadslus, volgt nu het resterende gedeelte vanaf Berchem Station door de start van een grootschalige stadswerf in de Ommeganckstraat. De Lijn heeft hierdoor geen andere mogelijkheid dan lijn 11 buiten dienst te stellen. Er is een alternatief aanbod voorzien.

Werken in Gent

Sinds maandagochtend 20 februari is tram 1 in Gent omgeleid. De drukke tramlijn rijdt gedurende twee weken niet van of naar Gent-Sint-Pieters. De Lijn herstelt het wegdek ter hoogte van de tramsporen op de as Kortrijksepoortstraat-Koophandelsplein. Dit in afwachting van de start van de grote werkzaamheden op de Petercelle-as van de Kortrijksepoortstraat tot in de Veldstraat in de loop van 2024. Daar loopt het drukste stuk tramlijn van Vlaanderen, maar verliest tram 1 te veel tijd door slordig geparkeerde wagens die de doorstroming hinderen. In de nieuwe plannen worden alle parkeerplaatsen geschrapt, en krijgen de rommelige straten een mooie facelift.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals