FR NL
Georges Gilkinet

Minister Gilkinet licht spoorvisie toe op RailTech Belgium

Georges Gilkinet

Georges Gilkinet, minister van Mobiliteit, zal volgende maand de openingsspeech houden op RailTech Belgium 2023. Hij zal er de Belgische Spoorvisie 2040 toelichten. Zo verneemt u meer over het plan voor de Belgische spoorinfrastructuur voor de komende 18 jaar.

Over iets meer dan een maand vindt RailTech Belgium plaats. Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet houdt de openingstoespraak van de ochtendconferentie. Hij zal er zijn licht werpen op de Belgische Spoorvisie 2040, een alomvattend plan voor de Belgische spoorinfrastructuur voor de komende 18 jaar.

De bedoeling van dat plan is om het spoor een groter aandeel te geven in de mobiliteitsmix voor personenvervoer, namelijk van 8 naar 15 procent. Ook het aandeel vrachtzendingen moet groeien naar 20 procent. Het plan wil een gelijk speelveld voor goederenvervoer creëren.

Groene energie

Spoorvisie 2040 wil het spoor helpen om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van reizigers en om het goederenvervoer eveneens beter te faciliteren. In de visie staan er ook maatregelen om het spoor verder te verduurzamen, zoals het vergroten van de groene energie en het hergebruik van materialen. Het plan wil tot slot het internationale treinverkeer beter stroomlijnen, de veiligheid van diensten verhogen en de prijszetting van treintickets vereenvoudigen.

Extra sprekers

Andere sprekers op de conferentie zijn onder meer de belangrijkste spelers op de Belgische markt, waaronder infrastructuurbeheerder Infrabel. Verder spreken er ook experten van RailPort Antwerpen, Combinant, Lineas en de Universiteit Antwerpen. Andere sprekers zijn onder meer de NMBS, de ERTMS Users Group, de Association of European Rail Rolling Stock Lessors en Alstom.

Alles te weten komen over RailTech Belgium 2023? Klik dan hier. Meer informatie over het congresprogramma vindt u op deze link.  Daarnaast is er een allesomvattende tentoonstelling en zijn er verschillende kennissessies.

Auteur: Matthias Vanheerentals