FR NL
Bommenspoor-Essen

Infrabel verwijdert oude oorlogsmunitie tijdens geheime graafactie

Bommenspoor-Essen Infrabel

Het afgelopen weekend heeft Infrabel naar oude oorlogsmunitie gezocht onder de drukke spoorlijn Antwerpen-Essen. Tijdens het Hemelvaartweekend werden de restanten verwijderd van een ontplofte munitietrein van de nazi’s. Er werden letterlijk laagjes WOII-geschiedenis afgegraven voor een veilig spoor in de toekomst.

Op de spoorlijn tussen Antwerpen en Essen vinden bijzondere infrastructuurwerken plaats. De spoorberm en de dwarsliggers worden er vernieuwd. Ter hoogte van Wildert, bij Essen, vond 80 jaar geleden een aanval plaats, waardoor een munitietrein ontplofte. Daardoor is er oorlogsmunitie in de grond terecht gekomen. Zolang die grond onaangeroerd blijft, is er geen probleem.

Op de exacte plaats waar de munitietrein ontplofte, werden enkel de spoorstaven vernieuwd om de ondergrond niet te veel te manipuleren. Toch moeten ook hier nu de dwarsliggers en ballast (kiezelstenen) over een afstand van zo’n 150 meter vernieuwd worden. Dat gebeurt bewust niet met een zware vernieuwingstrein maar manueel omdat dit voorzichtiger werken is.

Infrabel heeft de grond – ook wel het bommenspoor genoemd – afgelopen weekend vrij gemaakt van bommen en projectielen uit de Tweede ­Wereldoorlog. Specialisten van Infrabel verwijderden de sporen, dwarsliggers en ballast om zo het terrein vrij te maken voor de munitiedetectie. Daarvoor moest zo’n 150 meter spoor in Wildert bij Essen hermetisch worden afgesloten.

Explosievenopsporing

Voor de veiligheid van iedereen werkt Infrabel samen met een Belgische firma gespecialiseerd in explosievenopsporing. Op voorhand werd, samen met de betrokken gemeenten en de politiezone, een plan van aanpak gemaakt met strikte veiligheidsmaatregelen. Zo ging op woensdag 17 mei ’s nachts, na de laatste trein, het spoor buiten dienst.

Met detectoren werd de grond gescand. Niet eenvoudig omdat er in de ondergrond heel wat leidingen, kabels en andere ijzerhoudende elementen zitten die het speurwerk moeilijker maken. Laag per laag werd voorzichtig afgegraven tot een diepte van 60 cm onder het niveau van de sporen. Wanneer men munitie vond, was er een duidelijk stappenplan. De politie werd ingelicht en zij verwittigden op hun beurt ontmijningsdienst DOVO.

Bommenspoor-Essen
Bommenspoor-Essen. Afbeelding: Infrabel

Veiligheidsperimeter

In functie van de gevonden munitie werd ook een veiligheidsperimeter ingesteld. In totaal werden er 2 oude obussen en een tiental uitgebrande hulzen gevonden. De opgegraven munitie werd veilig weggevoerd en onschadelijk gemaakt. De hele tijd was de toegang tot de site strikt beperkt. Alleen bevoegde personen kregen toegang. Voor de rest werd iedereen op afstand gehouden.

Tijdens het weekend van Pinksteren werkt Infrabel van 27 tot 30 mei nog bijkomend aan het Bommenspoor. Het gaat dan vooral om zogenaamde herzieningen, controles op de stabiliteit van het spoor. Daarnaast wordt er op andere plaatsen (Essen, Kalmthout, Kapellen, Mariaburg en Antwerpen-Luchtbal) nog verder gewerkt aan de modernisering van de spoorinfrastructuur.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals