FR NL
brug Sint-Truidersesteenweg Hasselt copyright Infrabel

18 weekends geen treinen tussen Essen en Antwerpen

brug Sint-Truidersesteenweg Hasselt 2023, Infrabel

Van 18 mei tot en met 3 december zal er gedurende 18 weekends geen treinverkeer zijn tussen Essen en Antwerpen. Volgens Infrabel kunnen de werken onmogelijk gespreid worden, gezien de drukte op de lijn. Vanuit politieke hoek klinkt dat er betere oplossingen voor reizigers moeten gezocht worden.

Van 18 mei tot en met 3 december is er, door werken aan spoorlijn 12, tijdens twaalf weekends geen treinverkeer tussen Antwerpen en Essen mogelijk. Volgens Infrabel kan het niet anders dan de werken tijdens de weekends te doen. De spoorlijn Antwerpen-Essen is een veelgebruikte, drukke reizigers- en goederenlijn. “Aangezien de spoorlijn Antwerpen-Essen zo’n drukke lijn is, is het onmogelijk om deze infrastructuur voor langere tijd af te sluiten”, zegt Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel. “Het voordeel zou dan zijn dat we alle werken kunnen concentreren en dat we sneller kunnen doorwerken. Dat heet ‘massificatie’ van de werken. Je beperkt de hinder voor het treinverkeer door even met z’n allen geconcentreerd over een langere periode de krachten te bundelen.”

Infrabel benadrukt dat dit door de drukke spoorlijn niet mogelijk is. “Helaas”, zegt Baeken. “Daarom zijn we genoodzaakt om onze spoorwerken te spreiden over meerdere werkweekends, wat dus ook zwaarder weegt op het treinaanbod. Hoe dan ook, als deze grote werken klaar zijn, heb je een veilige infrastructuur waar we een langere periode geen grote werkzaamheden meer dienen te plannen. Er is dus beterschap in zicht.”

Einde levensduur

Heel wat van de spoorinfrastructuur (spoorstaven, bovenleidingen, dwarsliggers, seininrichting …) op de lijn leunt (of leunde) ook aan tegen het einde van zijn levensduur en moet daarom vervangen worden, benadrukt Baeken. “Eens al deze grote, noodzakelijke werken achter de rug zijn, zal er een pak minder hinder zijn als gevolg van de geplande spoorwerken. Er moet dan uiteraard nog wel onderhoud gebeuren en er zal nog wel gewerkt worden aan deze spoorinfrastructuur maar het zal sowieso minder impact hebben op de treindienst.”

 Zwaartepunt werken

Het zwaartepunt van de werken op de lijn Antwerpen-Essen concentreert zich voornamelijk in de jaren ’22, ’23 en ’24. Ook volgend jaar zullen er dus nog werken op de mijn plaatsvinden. “De exacte werkweekends voor volgend jaar worden nog bepaald worden”, zegt Baeken. “Hoe dan ook dit zal in overleg gebeuren met onze stakeholders en hier zal ook duidelijk over gecommuniceerd worden. De werken die we doen zijn noodzakelijk. Als infrastructuurbeheerder is het onze kerntaak om ervoor te zorgen dat het Belgische spoorwegnet veilig en kwalitatief is voor al onze klanten.”

De NMBS zal vervangbussen inzetten om de reizigers te depanneren. Vanuit politieke hoek klinkt begrip voor de werken, maar wordt toch gevraagd voor een goede oplossing voor de reizigers. Volgens schepen van Jeugd en Ruimtelijke Ordening Arno Aerden (Vooruit) uit Essen zijn de vervangbussen trager dan de trein, vergeten ze al eens een halte of raken de weg kwijt. Volgens de schepen zijn de bussen vaak ook moeilijk te vinden. Schepen van Leefmilieu, Klimaat en Duurzaamheid Helmut Jaspers (Vooruit) uit Essen wil dat de werken efficiënter moeten worden uitgevoerd en dat er een betere oplossing voor de reizigers komt.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals