FR NL
Goederentrein op de Betuweroute

De uitdagingen van de autonome trein van de toekomst

Een goederentrein onderweg naar Duitsland via de Betuweroute. 2018, Rob Dammers / Flickr.com

Op RailTech Belgium vonden vorige week een aantal interessante workshops plaats. Sam De Smet van OTIV gaf een presentatie over de autonome trein van de toekomst. Richard Lenthall, Vice-president ​​Klantenbeheer bij Voestalpine Signaling Siershahn GmbH, sprak over het belang van data. Elmer van Buuren, CEO van de European Sleeper, gaf meer info over de geplande nachttrein naar Barcelona.

Sam De Smet van OTIV, een start-up die drie jaar bestaat, gaf meer informatie over de autonome trein van de toekomst. “Met OTIV bouwen we aan de autonome toekomst van de trein. En we doen dat stapsgewijs. We ontwikkelen eerst verschillende componenten. Het zijn onderliggende blokjes die je nodig hebt om een voertuig volledig autonoom te maken.”

De ultieme ambitie is om een trein helemaal autonoom te laten rijden. “Wij worden de ogen en de neus van de trein, met camera’s, lidar en laser. We percipiëren, herkennen en beslissen op basis daarvan wat de trein moet doen. We gebruiken onder meer AI. Zo wordt een vrachtwagen die geblokkeerd op de sporen staat herkend, waardoor de trein gaat remmen.”

OTIV is betrokken bij proeven op de Betuweroute in Nederland waar goederentreinen op afstand zullen worden bestudeerd. “In 2025 willen we met een automatische trein rijden die op afstand bestuurd wordt. We zijn bezig met de voorbereiding en ontwikkeling van de systemen.”

Belang van data

Richard Lenthall, Vice-president ​​Klantenbeheer bij voestalpine Signaling Siershahn GmbH, sprak over het goed gebruik van data die treinen genereren. “Het is belangrijk om een open mind te hebben. Het is belangrijk om data goed te gebruiken, zeker als data uitgewisseld worden tussen verschillende landen. Geef enkel de mensen de data die ze nodig hebben. Overlaad hen niet met data anders geraken ze verward.”

Lenthall raadt aan om ook voldoende vragen te stellen bij het gebruik van data. “Wat willen we bereiken met deze monitoringssystemen? Hoe worden ze geïmplementeerd? Welke processen moeten veranderd worden? Wie ziet de data? Wat met de beveiliging?  Hoe verzamelen we data? Wie ziet welke data?”

Voestalpine realiseerde een project voor de Eurostar, tussen Dover en Londen. “We hebben een applicatie ontwikkeld om alles te monitoren, zodat de Eurostar kan reageren op situaties. De trein kan meteen gestopt worden. Dat beveiligt de trein en de passagiers. Data worden op een intelligente manier gebruikt.”

Toekomst nachttrein

Elmer van Buuren, CEO van de European Sleeper, sprak ook op RailTech Belgium. Hij toonde zich tevreden over de recent gelanceerde nachttrein. “Alles loopt goed. We voelen ons gesteund door de EU, die ook meer nachttreinen wil. Vanuit Europa zijn er heel wat financiële stimuli voor wie een nachttrein wil beginnen.”  European Sleeper heeft heel wat plannen. De operator wil onder meer een nachttrein vanaf 2025 tussen Brussel-Amsterdam-Barcelona.

Momenteel wordt bekeken op welk traject dit het beste kan. “Veel hogesnelheidslijnen -onder meer in Frankrijk – zijn ‘s nachts immers gesloten door werken”, zegt Elmer van Buuren. Hij betreurt dat veel werken tijdens de nacht op het spoor gebeuren, zonder dat de infrastructuurmanagers over de landsgrenzen heen overleggen. “Er is nood aan meer coördinatie. De Europese unie zou hier moeten in tussen komen.” Van Buuren betreurt ook dat er in Europa vaak maar weinig faciliteiten zijn voor de nachttrein, zoals voor de catering, het verwerken van bedlinnen. “Dat is ook in Brussel het geval. Bij Infrabel en de overheid wordt wel onderzocht om ons beter te faciliteren.”

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals