FR NL
Goederentrein op de Betuweroute

Belgische firma OTIV krijgt kapitaalinjectie voor verdere ontwikkeling ATO op Betuweroute

Een goederentrein onderweg naar Duitsland via de Betuweroute. 2018, Rob Dammers / Flickr.com

Een trein zonder machinist die vracht vervoert tussen Rotterdam en het Ruhrgebied. Over twee jaar moet het zover zijn. Dat is de wens en ambitie van het Belgische bedrijf OTIV. Het moet een eerste stap zijn naar volledig autonoom spoorvervoer. Om de plannen uit te kunnen voeren krijgt OTIV een financiële injectie van het Vlaamse industriële investeringsfonds Finindus en het Nederlandse ShiftInvest, een investeerder met een sterke focus op duurzame mobiliteit.

“Met deze middelen willen we onze technologie verder opschalen en commercialiseren, en ons team uitbreiden van 10 naar 30 à 40 mensen”, aldus de directie van OTIV, Sam De Smet en Niels Van Damme in de media.

Het moet allemaal resulteren in zelfrijdende goederentreinen op een belangrijke internationale spoorweg: de Betuweroute. De treinen rijden zonder machinist en worden aangestuurd vanuit een centrale controlekamer. OTIV werkt in het testproject samen met het Nederlandse bedrijf Mobility42, het Maleisische Rail Systems Engineering en een niet genoemde grote Europese spooroperator.

Capaciteit van het spoor verhogen

“De keuze voor de Betuweroute heeft onder meer te maken met het feit dat het om een vernieuwde en volledig afgeschermde spoorlijn gaat”, zegt De Smet op de website van investeringspartij ShiftInvest. De route is dan ook volledig uitgerust met het ERTMS-systeem (European Rail Traffic Management System); een Europese standaard om treinen veilig te laten rijden op de verschillende nationale spoornetten.

De Smet en Van Damme willen met Automatic Train Operation de capaciteit van het spoor te verhogen en zo vracht van de weg te halen. “Met één goederentrein haal je 50 vrachtwagens van de weg en daarmee stoot je negen keer minder CO2 uit. Met de hulp van slimme software en sensoren kun je meer treinen laten rijden en ze flexibeler inzetten. Dat verhoogt de kostenefficiëntie”, aldus De Smet.

Ambitie

Het in Amstelveen gevestigde Shift Invest investeert met name graag in innovatieve bedrijfsmodellen. Het investeringskapitaal komt van bedrijven als NS, Schiphol, KLM en InvestNL, dat vanuit de overheid duurzame start-ups steunt. ShiftInvest werkt voor de investering in OTIV samen met Finindus, de Belgische investeringsmaatschappij, die op haar beurt wordt gefinancierd door de grootste Europese staalmaker ArcelorMittal en het Vlaamse Gewest.

“OTIV zal snel een belangrijke speler worden op het gebied van autonome spoorwegtechnologie, aangezien hun OTIV.ONE-product al dagelijks wordt gebruikt op industriële emplacementen”, zegt Roel Callebaut, Investment Manager bij Finindus. “Het team heeft ons overtuigd met een diepgaande technische en marktexpertise en we ondersteunen graag hun ambitieuze groeiplannen.”

Het Gentse bedrijf werkt al enkele jaren aan geautomatiseerde treinen op afgesloten terreinen, zoals rangeerstations of grote industriële complexen, zoals dat van staalreus ArcelorMittal in Gent. In Nederland testte OTIV met NS al een systeem om treinen obstakels op het spoor te laten herkennen.

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn