FR NL
ÖBB Nachttrein

Mogelijk meer nachttreinen tussen Brussel en Wenen

ÖBB Nachttrein ÖBB / Harald Eisenberger

Vanaf de winterdienstregeling van 2023 verandert mogelijk de dienstregeling tussen Brussel en Wenen een nightjet-trein sporen. Dat meldt de Oostenrijkse treinmaatschappij ÖBB.

De dag van vandaag spoort er al drie keer per week een nachttrein tussen Brussel en Wenen. Vanaf december 2023 zal dit mogelijk veranderen. De Oostenrijkse ÖBB koopt nieuwe Nightjetrijtuigen aan voor haar treinen vanuit Wenen naar Italië, waardoor er mogelijk extra verbindingen komen tussen Brussel en Wenen. Al wil de ÖBB dat nog niet bevestigen. “We bevestigen geen updates of wijzigingen op onze dienst Brussel naar Wenen”, zegt Bernhard Rieder, woordvoerder van de ÖBB. “We zijn momenteel bezig met het planningsproces voor onze dienstregeling voor 2024 met onze partners. Er is nog geen definitieve planning bevestigd.”

Populaire verbinding

Georges Gilkinet, vice-eersteminister en minister van Mobiliteit, bevestigt dat de verbinding tussen Wenen en Brussel populair is. “De Nightjet is weken van tevoren uitverkocht, een bewijs van de populariteit van de nachttrein. Deze toename van het aanbod is goed nieuws voor reizigers.” Vorige week nog kondigde het Nederlandse bedrijf European Sleeper de lancering aan van een nieuwe nachttrein die Brussel met Berlijn zal verbinden, met als doel door te trekken naar Praag. Volgens Gilkinet lopen nog andere gesprekken met andere operatoren, om het aanbod de komende maanden en jaren verder uit te breiden.

Wetsvoorstel

Gilkinet zal de ontwikkeling van de nachttrein blijven stimuleren. “Als het wetsvoorstel dat ik steun slaagt, zal het de bedrijven die nachttreinen in België exploiteren, kunnen vergoeden voor hun gebruikskosten van het Belgische netwerk en hun energiekosten. Een dergelijk wettelijk kader zou een Europese primeur zijn, en ik hoop dat het de collega-ministers belast met mobiliteit in de buurlanden, zal inspireren en zo zal bijdragen tot de herschikking van deze nachttreinen die deel uitmaken van de mobiliteit van de toekomst. Om van België een Europees spoorknooppunt te maken, zijn we op de goede (spoor)weg.”

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals