FR NL
Infrabel-sensibiliseringscampagne

Infrabel wijst vrachtwagenchauffeurs op gevaren op spoorwegovergang

Infrabel-sensibiliseringscampagne

Infrabel is een campagne gestart, waarbij de spoorbeheerder vrachtwagenchauffeurs wijst op de gevolgen van het negeren van een rood licht bij een spoorwegovergang. Gedurende een week wijst het spoorbedrijf vrachtwagenchauffeurs in de havens van Antwerpen en Zeebrugge op de gevaren. Volgens Infrabel gebeurden er in de eerste elf maanden van 2021 twaalf ongelukken op overwegen in het havengebied. 

Het is een komen en gaan van vrachtwagenchauffeur aan de intermodale terminal van Combinant in de haven van Antwerpen. Containers worden hier aangevoerd met de truck en vertrekken per trein naar diverse bestemmingen in Europa.

Aan een tijdelijke stand van Infrabel voor het bureau waar chauffeurs zich aanmelden, wordt voor de gelegenheid koffie aangeboden. Een Infrabel-medewerker reikt tevens een geurverfrisser uit aan de chauffeurs met de opdruk Red is Stop. Deze geurverfrisser dient opgehangen te worden aan de achteruitkijkspiegel en herinnert chauffeurs aan de betekenis van rood licht.

Infrabel-medewerker reikt geurverfrisser uit aan vrachtwagenchaufferus bij de Combinant terminal in Antwerpen

Dat dit nodig is, blijkt uit de statistieken van Infrabel. “Tachtig procent van de ongevallen aan overwegen gebeuren doordat chauffeurs het rode licht negeren”, vertelt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken. Baeken staat op de eerste dag van de sensibiliseringsactie de pers te woord. Behalve in Antwerpen is ook de haven van Zeebrugge onderdeel van de campagne die een week zal duren.

Stress, tijdsdruk en onachtzaamheid

Stress, tijdsdruk en gebrek aan concentratie zijn mogelijk redenen waarom chauffeurs het rode licht in havengebieden negeren, suggereren twee Nederlandse chauffeurs die aan de Infrabel-stand een koffie drinken. “Er rijdt een nieuwe generatie van chauffeurs en ook het werk is veranderd. Alles moet tegenwoordig sneller waardoor er meer tijdsdruk is”. Zo kan het volgens hen gebeuren dat haastige chauffeurs na twee minuten vergeefs wachten, het rode licht negeren en het spoor oversteken.

Meer dan één op de drie ongevallen aan overwegen in België gebeurt in havengebied. Tussen januari en november 2021 registreerde Infrabel 12 ongevallen aan overwegen in havengebied, acht in Antwerpen en vier in Zeebrugge. Dat zijn de twee grootste havens van het land. Hierbij viel een dode, een zwaargewonde en een lichtgewonde.

Vrachtwagens steken overweg bij container terminal in Antwerpen over

Lichte daling ten opzichte van 2019

Dit betekent een stijging tegen opzichte van 2020. Toen deden zich zes ongevallen voor in Antwerpen en nul in Zeebrugge. Baeken merkt daarbij op dat 2020 niet het beste referentiejaar is omdat er door corona minder treinen reden en minder verkeer op de weg was. “Beter zou zijn om te vergelijken met 2019. Toen waren er in de Antwerpse haven 12 ongevallen aan overwegen en 4 in Zeebrugge. Voor Antwerpen betekent dat dus een daling met een derde, voor Zeebrugge blijft het cijfer stabiel.

Dat er in Antwerpen meer ongelukken vallen, lijkt verklaarbaar door de grootte van de haven. De haven van Antwerpen is vele malen groter dan die van Zeebrugge. Dit vertaalt zich ook in het aantal overwegen. De haven van Zeebrugge telt 19 overwegen, terwijl de Antwerpse haven er maar liefst 207 telt.

Infrabel rust spooroverwegen in havengebied niet uit met slagboom

Van de overwegen in de Antwerpse haven zijn er maar enkele uitgerust met slagbomen. Het beleid bij Infrabel is om spooroverwegen in havens niet uit te rusten met slagbomen. “Reparatie is kostbaar en arbeidsintensief”, verklaart Baeken dit beleid voor een deel. Uit de ervaring die Infrabel heeft met de overwegen met slagbomen in de Antwerpse haven, blijkt dat deze gemiddeld eens per twee maanden worden stuk gereden. “De Kostprijs van slagboom varieert tussen 400 en 1500 euro, afhankelijk van de lengte van de slagboom.”

Door de impact van de zware vrachtwagen, treedt er ook regelmatig schade op aan de kast met motor waarop de slagboom gemonteerd is, de zogenaamde slagboomsteller. “De prijzen om deze te vervangen, liggen afhankelijk van het type, tussen de 5.000 en 10.000 euro”, vervolgt Baeken die nog eens wijst op het grote aantal overwegen in de haven.  “Dat zou een lopende rekening zijn. We hebben daar de mensen en middelen niet voor.”

Online sensibiliseringscampagne

Naast de terreinactie is er ook een digitale campagne van 13 tot en met 26 december. De beide havens steunen de campagne via hun sociale media en ook de vereniging van havenbedrijven (APZI) deelt de boodschappen van de actie in een mailing naar al hun leden. De actie krijgt tevens de steun van verschillende vakorganisaties, zoals ACV Transcom en Febetra, de Federatie van Belgische Transporteurs.

Lees ook

Auteur: Jerom Rozendaal