FR NL
The German construction site on the island of Fehmarn. At Puttgarden, works on the German portal are ongoing.

Het Fehmarnbelt tunnelproject: drie jaar in aanbouw

Drie jaar geleden begonnen de werkzaamheden aan een van de grootste infrastructuurprojecten van Europa: de Fehmarnbelttunnel, die een kortere weg zal vormen tussen Duitsland en Denemarken. Welke vooruitgang is er geboekt in het afgelopen bouwjaar?

Het Fehmarnbelt-tunnelproject, dat in 2029 open moet gaan, is bedoeld om Hamburg sneller met Kopenhagen te verbinden, zonder dat er veerboten nodig zijn. Tot nu toe gaat de snelste route om de twee steden te bereiken via Puttgarden en Rødby, twee kleine havens die met elkaar verbonden zijn door een veerboot die de overtocht in een uur maakt.

Wanneer de tunnel en de twee aansluitende spoorlijnen in Duitsland en Denemarken klaar zijn, zal de reistijd tussen Hamburg en Kopenhagen worden teruggebracht tot 2 uur en 30 minuten, een vermindering van twee uur ten opzichte van de huidige treinreis van 4,5 uur. De reis door de Fehmarnbelttunnel zelf duurt dan nog maar zeven minuten met de trein en tien minuten met de auto.

Fehmarnbelt
Kaart met de locatie van de Fehmarnbelttunnel tussen het noorden van Duitsland en Denemarken. De tunnel biedt plaats aan trein- en autoverkeer

Eind 2010, na haalbaarheidsstudies, verklaarden de Deense projectplanners dat een afgezonken tunnel de oplossing zou zijn om de twee oevers met elkaar te verbinden. De Fehmarnnelttunnel omvat een spoorweggedeelte en is een prioritair project van het trans-Europese vervoersnetwerk (TEN-T).

Een afgezonken tunnel

De gebruikte techniek is de afgezonken tunnel. Hierbij wordt de bodem van de Fehmarnbelt over een afstand van meer dan 17 kilometer uitgebaggerd om voorgeconstrueerde elementen te leggen. De bouw van de fabriek om deze elementen te produceren is uitgevoerd door hoofdaannemer Femern Link Contractors (FLC), die nu is begonnen met de productie van de tunnelelementen. De bouw van de fabriek begon in de zomer van 2021 en werd voltooid in augustus 2023. De tunnelfabriek heeft in totaal zes productielijnen.

The first tunnel element exited the factory in December 2023
Het eerste tunnelelement verliet de fabriek in december 2023

Het eerste tunnelelement was klaar in december 2023 en zal naar verwachting in 2024 worden ondergedompeld in de Fehmarnbelt in de speciale tunnelsleuf. De productie van de tunnelelementen zal doorgaan tot 2027, wanneer het laatste tunnelelement voor de Fehmarnbelt-verbinding naar verwachting klaar zal zijn.

Buiten de fabriek zijn drie immense bassins gevuld met water: ze vormen de verbinding tussen de fabriek en de werkhaven, van waaruit de elementen worden verscheept. Grote poorten zorgen ervoor dat het droogdok en de bassins naar behoefte gevuld en geleegd kunnen worden, zodat de elementen van de fabriek naar de werkhaven en verder de Fehmarnbelt in kunnen drijven.

The basins in Rødbyhavn, Denmark, in October 2023. Each basin has a depth of almost 11 metres and together they hold around 1.6 million cubic metres of water, equivalent to 640 Olympic swimming pools
De bassins in Rødbyhavn, Denemarken, in oktober 2023. Elk bassin heeft een diepte van bijna 11 meter en samen houden ze ongeveer 1,6 miljoen kubieke meter water vast, gelijk aan 640 Olympische zwembaden

Spoorlijn in Duitsland

Deutsche Bahn (DB) is afgelopen december begonnen met de aanleg van de spoorverbinding. Op de bouwplaats op het eiland Fehmarn zijn de eerste permanente constructies gegoten. De laterale steunmuur voor de trog van de nieuwe spoorlijn vormt de zijmuur van de ca. 250 m lange trog, die enkele meters diep zal zijn. In de toekomst zullen hier treinen rijden met snelheden tot 200 kilometer per uur in de richting van Denemarken.

Construction of the support wall for the trough of the new railway line in Germany
Bouw van de steunmuur voor de trog van de nieuwe spoorlijn in Duitsland

De huidige lijn is nog deels enkelsporig en niet geëlektrificeerd. Het hele spoorwegproject van Lübeck naar Puttgarden is 88 kilometer lang en omvat 10 bouwfasen. Deutsche Bahn plant 55 kilometer nieuwbouw met een tweesporige lijn die 200 km/u rijdt. De werkzaamheden zullen naar verwachting in 2026 beginnen.

De eerste werkzaamheden die momenteel plaatsvinden, bestaan uit een dubbelsporige verlenging en elektrificatie over 11,4 kilometer tussen Puttgarden en de Fehmarnsund-brug.

Spoorlijn in Denemarken

De Deense spoorweginfrastructuurbeheerder Banedanmark is bezig met de verbetering en modernisering van de Ringsted-Fehmarn Railway, een spoorlijn van ongeveer 120 kilometer tussen Ringsted en Rødby. Dit is een van de grootste infrastructuurprojecten in de geschiedenis van Denemarken, dat samen met de tunnel de connectiviteit aanzienlijk zal verbeteren.

Verschillende bestaande stations en perrons zijn aangepast met nieuwe toegangswegen, liften en weginfrastructuur. Om plaats te maken voor de tractiestroomvoorziening en de extra sporen worden meer dan 100 bruggen en wegen aangepast. De spoorlijn zal ook worden geëlektrificeerd met een nieuwe tractievoeding en er is een gloednieuw seinstelsel in gebruik genomen tussen Mogenstrup en Nykøbing F.

De video van Femarn A/S hieronder toont de hoogtepunten van 2023 en wat het project in 2024 te wachten staat.

Vergelijkbare onderwerpen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Frédéric de Kemmeter

Bron: RailTech.com