FR NL

Wat zijn de voordelen van ERTMS?

Op RailTech Europe kunnen de bezoekers dit jaar alle informatie over ERTMS vinden waar ze naar op zoek naar. RailTech Europe wordt dit jaar op 21-23 juni georganiseerd in de Jaarbeurs van Utrecht.

ERTMS (“European Rail Traffic Management System”) is een groot industrieel project dat wordt uitgevoerd door de Europese Unie, een project dat het spoorvervoer veiliger en concurrerender zal maken.

ERTMS is de laatste jaren een trending topic geworden als het over Europese spoorwegen gaat. Maar wat is het precies en wat zijn de doelen?

Wat zijn de voordelen?

ERTMS heeft een aantal voordelen ten opzichte van landelijke (klasse B) systemen. Enkele van deze voordelen, naast interoperabiliteit, zijn de volgende:

Meer veiligheid

Het continue toezicht op de snelheid van treinen impliceert een hoger veiligheidsniveau in vergelijking met de meeste nationale treinbeveiligingssystemen.

Verhoogde capaciteit

Met ERTMS kan de minimale afstand of tijd tussen treinen worden verkort, waardoor de treincapaciteit toeneemt. De impact van dit voordeel is afhankelijk van verschillende aspecten, zoals de spoorkarakteristieken en de treinbeveiligingssystemen die bestonden vóór de installatie van ERTMS.

Hogere prestaties

Hoge standaarden van ERTMS componenten en subsystemen zijn opgenomen in het bestek. Door de hoge standaard van de ERTMS-componenten treden storingen in principe minder op en wordt de punctualiteit verhoogd.

Creëren van een naadloze markt voor spoorvervoer

Nationale of zogenaamde “Klasse B”-systemen beperken het concurrentievermogen van spoorvervoer versus wegvervoer in Europa. Als ERTMS eenmaal volledig is ingevoerd, zal het de ontwikkeling van grensoverschrijdende spoordiensten vergemakkelijken.

Potentiële verlaging van onderhoudskosten

Kostenreductie is het gevolg van een lager aantal baancomponenten, met name met ERTMS Level 2 (omdat seinen aan de baan niet meer nodig zijn) en nog meer met ERTMS Level 3, dat zonder de meeste baanbaandetectiesystemen kan werken.

Personeel

De meeste spoorwegmaatschappijen hebben te maken met de uitdaging van het vergrijzende personeel en hebben tegelijkertijd moeite om vervangers te vinden. De inzet van ERTMS, inclusief de digitalisering van interlocking en Automatic Train Operation (ATO), zal dit probleem helpen aanpakken.

Digitalisering

ERTMS, en met name het nieuwe radiotransmissiesubsysteem Future Railway Mobile Communication System (FRMCS), maakt digitalisering in het spoorwegsysteem mogelijk, waardoor onder meer ATO kan worden ingezet en ook het betrouwbaarheidsinterval bij het detecteren van trein plaats.

Andere voordelen

ERTMS kan de spoorsector concurrerender maken met een open aanbodmarkt. Bovendien kan het gebruik van een bewezen en geharmoniseerd systeem helpen om de productiekosten te verlagen.

Auteur: Jos Sterk