FR NL

Letland stelt forse toename van transitvracht uit Centraal-Azië vast

Flickr

De vrachtomzet in Letse havens bereikte 23,58 miljoen ton in de eerste helft van 2022, een stijging met 15,2 procent ten opzichte van 2021 of 3,1 miljoen ton vracht extra. Deze stijging was vooral te danken aan het goederenvervoer per spoor uit Kazachstan, op de eerste plaats steenkool.

Uit gegevens die op 19 juli door het Letse ministerie van Transport zijn vrijgegeven, blijkt dat het totale volume van het goederenvervoer per spoor in de eerste zes maanden van het jaar 12,2 miljoen ton heeft bereikt, een stijging van 17,6 procent vergeleken met dezelfde periode in 2021.

Meer graan en steenkool, minder olieproducten

Het Letse ministerie van Transport legde uit dat de toename van het spoorvervoer vooral te danken is aan het kolenvervoer vanuit Kazachstan. Bovendien daalde het volume van de per spoor vervoerde aardolieproducten tot 2,16 miljoen ton, wat overeenkomt met een daling van 35 procent. Het volume van de vervoerde graanvracht nam echter toe in plaats van af, tot 2,03 miljoen ton, een stijging van 11 procent ten opzichte van 2021.

Veel meer vracht uit Kazachstan

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is ook het patroon van het transport van en naar Letland drastisch veranderd als gevolg van de Europese en Amerikaanse sancties. Enerzijds blijft het vrachtvervoer met Rusland afnemen (voornamelijk olie, kunstmest en metalen) en blijft het vrachtvolume met Wit-Rusland verwaarloosbaar (voornamelijk hout uit Wit-Rusland). Aan de andere kant is er volgens de Letse Staatsspoorwegen een aanzienlijke toename van het goederenvervoer vanuit Centraal-Azië (vooral Kazachstan).

Het vrachtvervoer vanuit Kazachstan steeg met een factor 72 in vergelijking met de eerste helft van 2021, waarbij de behandelde vracht 2,46 miljoen ton bereikte, terwijl het in dezelfde periode vorig jaar maar ongeveer 34.000 ton was. Daarnaast spelen Letse havens nog steeds een rol in het Midden-Europese verkeer, waarbij containers van en naar China en Zuid-Korea nog steeds via de havens van het land passeren.

Focus op andere transportcorridors

Een woordvoerder van de Letse Spoorwegen drukte het als volgt uit: “Het goederenvervoer over de hele wereld ondergaat dramatische veranderingen. Zo wordt vracht die voorheen werd afgehandeld door Baltische havens in de Finse Golf en Russische havens nu omgeleid naar andere transitcorridors, waaronder Letland.”

Ansis Zeltiņš, CEO van Riga Freeport, legde aan lokale media uit dat Kazachstan, dat voor de oorlog afhankelijk was van Russische havens aan de Zwarte Zee en de Baltische Zee, nu zijn aandacht richt op andere transportcorridors naar Europa. Hoewel ze nog door Rusland moeten reizen, zijn het treinverkeer en de goederen waarvoor geen sancties gelden nog niet getroffen. De situatie verandert echter snel en als het treinverkeer volledig wordt stopgezet, zouden de drie grote havens van Letland vrijwel onbruikbaar worden.”

Auteur: Jos Sterk