FR NL
LGV Sud-Est at Cruzilles-lès-Mépillat

Tijdelijke sluiting hogesnelheidslijn Parijs-Lyon

De LGV Sud-Est, Parijs en Lyon, de eerste hogesnelheidslijn van Frankrijk, zal vier dagen gesloten zijn van 9 tot 12 november 2024 ter voorbereiding van de implementatie van nieuwe signalisatie. Als gevolg hiervan past SNCF Voyageurs haar TGV-vervoersplan langs de hele zuidoostelijke as aan en worden de reistijden op sommige lijnen verdubbeld.

Het project omvat verschillende elementen, waaronder de modernisering van seinhuizen, consolidatie in een enkel controlecentrum dat lijkt op een “controletoren” voor de hele lijn, en een verbetering van het elektrisch vermogen. “Een operatie van deze omvang is een wereldprimeur op een hogesnelheidslijn die in bedrijf is,” zei het bedrijf in zijn persbericht. Ondanks de revisie “kunnen de spoorwegmaatschappijen die momenteel gebruik maken van de lijn hun werkzaamheden voortzetten zonder technische aanpassingen aan hun rollend materieel”, aldus de Franse infrastructuurbeheerder.

De operatie, die de interventie van de teams van SNCF Réseau vereist, zal leiden tot een volledige sluiting van de Hogesnelheidslijn Zuidoost (LGV) van vrijdag 8 november om 23.00 uur tot woensdag 13 november 2024 om 04.00 uur. Bij de start van het project was de voltooiing gepland voor 2025, met een geschatte uitgave van 608 miljoen euro. Uiteindelijk zijn de totale kosten van het project opgelopen tot 820 miljoen euro, gezamenlijk gefinancierd door SNCF Réseau voor 700 miljoen euro en de Europese Commissie voor 120 miljoen euro, met een herziene voltooiingsdatum van 2030, meldt La Tribune.

Hoewel de werkzaamheden om dit nieuwe systeem te installeren vijf jaar geleden zijn begonnen, zonder onderbreking van het verkeer tot nu toe, zal het verkeer op de LGV Sud-Est nu 101 uur worden onderbroken. Aangezien de TGV-diensten aanzienlijk zullen worden beïnvloed, zal SNCF Voyageurs de TGV-activiteiten tijdens deze periode aanpassen. SNCF Voyageurs raadt klanten aan om, indien mogelijk, alternatieve reisdata te overwegen voor hun reizen langs deze as.

Een aangepast vervoersplan

Het vervoersplan voor TGV INOUI en OUIGO High Speed zal worden aangepast, met verschillende gevolgen. Het aantal TGV-treinen dat over de hele hogesnelheidslijn van de Zuidoost-as rijdt, wordt aanzienlijk verminderd. Dit heeft gevolgen voor alle diensten van Parijs naar Occitanië (Montpellier) en Provence-Alpes-Côte d’Azur (Marseille, Toulon, enz.). Diensten naar Auvergne-Rhône-Alpes (Annecy, Chambéry, Grenoble), Bourgogne Franche-Comté (Dijon) en Grand Est (Straatsburg, Metz) zullen ook worden beïnvloed. Slechts ongeveer 30% van het gebruikelijke TGV-aanbod zal over de hele Zuidoost-as rijden.

Ten tweede zullen sommige diensten tussen Zuidoost en andere regio’s niet worden aangeboden. Verbindingen tussen Zuidoost en Pays-de-la-Loire, Bretagne, Normandië, Centre Val-de-Loire en Hauts-de-France zullen niet worden gehandhaafd. Bijgevolg zullen diensten zoals Nantes-Lyon-Montpellier, Lyon-Rennes, Le Havre-Marseille of Lille-Marseille niet beschikbaar zijn.

Ten derde zullen de diensten tussen Parijs en Provence-Alpes-Côte d’Azur ook worden verstoord, met TGV’s die niet verder gaan dan Marseille en Toulon, waardoor er geen TGV-diensten mogelijk zijn naar stations van Les Arcs Draguignan tot Nice. Diensten tussen Parijs en Occitanië zullen alleen rijden tot Montpellier. De TGV zal echter niet verder rijden dan dit station, wat betekent dat stations na Montpellier tot Toulouse en Perpignan niet bediend zullen worden door de TGV. Grand Est zal bediend blijven worden met een kleiner TGV-aanbod, zoals Parijs-Straatsburg of Lyon-Metz.

Omleidingen en stations

TGV-diensten zullen uitwijken naar conventionele lijnen, wat resulteert in aanzienlijk langere reistijden. Deze reistijden worden verdubbeld, waardoor bijvoorbeeld een reis Parijs-Lyon 4 uur en 30 minuten duurt in plaats van 2 uur, Parijs-Marseille 7 uur en 20 minuten in plaats van 3 uur, of Parijs-Grenoble 6 uur in plaats van 3 uur.

Tien stations van de hogesnelheidslijn worden niet bediend door de TGV van en naar het zuidoosten vanwege werkzaamheden van SNCF Réseau: Lille Europe, TGV Haute-Picardie, Roissy Aeroport Charles de Gaulle 2 TGV, Marne-la-Vallée Chessy, Massy TGV, Le Creusot-Montceau-Montchanin TGV, Mâcon-Loché TGV, Lyon Saint-Exupéry TGV, Valence TGV en Nîmes-Pont-du-Gard.

Internationale routes beïnvloed

Bepaalde internationale routes van en naar het zuidoosten zullen niet worden bediend. TGV-diensten naar Spanje, Italië en België, zoals Parijs-Barcelona, Brussel-Marseille of Parijs-Milaan, worden niet bediend. De TGV-diensten naar Zwitserland (Lyria), Duitsland en Luxemburg gaan wel door, maar het TGV-aanbod neemt af, zoals Parijs-Genève, Luxemburg-Marseille of Mannheim-Marseille.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com