FR NL
Vincennes CCU for the RER A

Nieuw commandocentrum Vincennes onthuld om prestaties RER A te verbeteren

Valérie Pécresse, voorzitter van Île-de-France Mobilités en de regio Île-de-France, Jean Castex, CEO van RATP Group, Christophe Fanichet, CEO van SNCF Voyageurs, en Séverine Lepère, General Manager van Île-de-France bij SNCF Réseau, bezochten op donderdag 25 april het nieuwe commandocentrum (CCU) van RER A in Vincennes, vlakbij Parijs. Het centrum, dat sinds 28 januari operationeel is en volledig wordt gefinancierd door Île-de-France Mobilités, is bedoeld om de prestaties van de drukste spoorlijn van Europa de komende jaren op peil te houden en te verbeteren, en tegelijkertijd de reizigersinformatie in realtime te verbeteren.

De oprichting van dit nieuwe commandocentrum is een nieuwe mijlpaal in de exploitatie van RER A, na eerdere samenwerkingen tussen RATP, Transilien SNCF Voyageurs en SNCF Réseau. Het is ergonomischer en aangepast aan de gedeelde exploitatievereisten van de lijn met twee exploitanten en bevat nieuwe regelhulpmiddelen voor een efficiënter lijnbeheer ten gunste van de passagiers.

Nieuwe CCU van RER A in Parijs

De CCU, volledig gemoderniseerd op initiatief van Île-de-France Mobilités, blijft gevestigd in Vincennes in een nieuw gebouw naast de oude CCU. Sinds 2019 verenigt zij de besluitvormers die verantwoordelijk zijn voor de exploitatie van RER A, met inbegrip van de takken die worden beheerd door Transilien SNCF Voyageurs en SNCF Réseau, en de rest van de lijn die wordt beheerd door RATP. De oprichting betekende de consolidatie van het operationele beheer van RER A in één verkeerstoren. Deze consolidatie wordt nu versterkt door de integratie van de teams voor passagiersinformatie van Transilien SNCF Voyageurs, voorheen gevestigd in Asnières, met die van de RATP.

Om de prestaties van RER A (met een gemiddelde punctualiteit van 93 procent in 2023 en bijna 95 procent in februari 2024) op peil te houden, hebben Île-de-France Mobilités, RATP, Transilien SNCF Voyageurs en SNCF Réseau besloten om te anticiperen op de evolutie van de CCU door de bestaande systemen te upgraden met moderne technologieën.

Deze modernisering is cruciaal voor Europa’s drukste lijn, die dagelijks tot 1,3 miljoen passagiers vervoert. Ze omvat ergonomische verbeteringen om de werkomstandigheden van de agenten (RATP, Transilien SNCF Voyageurs en SNCF Réseau) te verbeteren en de invoering van gemoderniseerde tools (zoals de TOTEM-tool) voor beter verkeersbeheer, afhandeling van incidenten en realtime passagiersinformatie.

Interior of Charles de Gaulle-Etoile RER station (metropolitan underground transportation of Paris). The station called simply Etoile, after its location at Place de l'Etoile.
Interieur van RER-station Charles de Gaulle-Etoile, bediend door het RER A.

Moderniseringsinspanningen aan de gang

Dankzij deze modernisering kunnen de RATP en Transilien SNCF Voyageurs zich voorbereiden op de migratie naar het toekomstige nieuwe Onboard Operation Support System (SAE+) door een gemoderniseerde technische architectuur te implementeren. Het vergemakkelijkt ook de digitalisering van het manoeuvrebeheer (met behulp van de Tasman-tool) en verbetert de informatiestroom bij de CCU met de installatie van een 18 meter LED-videowall voor multi-display, waarop de hele lijn (inclusief het SNCF Réseau-gebied), video-overlays, prestatie-indicatoren en weergaven van werkzones te zien zijn.

Île-de-France Mobilités en de vervoersmaatschappijen (RATP en Transilien SNCF Voyageurs) zijn al enkele jaren bezig met uitgebreide moderniseringswerkzaamheden aan de apparatuur voor passagiersinformatie, in lijn met de ambitie van Île-de-France Mobilités om de betrouwbaarheid en kwaliteit van de informatie voor de gebruikers te verbeteren.

De voordelen van de nieuwe CCU voor RER A zullen onmiddellijk merkbaar zijn voor de passagiers, omdat het een betere coördinatie tussen de teams van Transilien SNCF Voyageurs, SNCF Réseau en RATP mogelijk maakt en het reactievermogen bij het beheer van het hele RER A-systeem verbetert. Dit zal helpen om de gevolgen van verstoringen en incidenten te beperken en de informatie voor passagiers te verbeteren, met name tijdens verstoringen, dankzij de integratie van de speciale teams voor passagiersinformatie van Transilien SNCF Voyageurs. Al deze doelstellingen dragen bij aan de verdere verbetering van de punctualiteit van RER A, die in 2023 93 procent bedroeg, een stijging van bijna 11 punten sinds 2015.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com