FR NL

Werkzaamheden Amsterdam Centraal bedreigen veilige incheckfaciliteiten voor Eurostar.

De Nederlandse minister van Milieu Vivianne Heijnen heeft de kamerleden gezegd dat het “onaanvaardbaar” zou zijn als de Eurostar-treinen Amsterdam Centraal niet kunnen bedienen tijdens de renovatie van het station die begin 2024 moet beginnen.

In een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer over de ontwikkeling van het internationale spoorvervoer vanuit Nederland stelt Heijnen dat de huidige lounge die wordt gebruikt voor veiligheidscontroles en paspoortcontroles niet meer beschikbaar is zodra ProRail begint met grote werken op het station.

Een complexe situatie

“De ruimte is nodig voor bouwwerkzaamheden en de situatie is erg complex”, zegt ze. Een alternatieve locatie met beveiligde toegang tot het platform is niet direct beschikbaar.

De enige alternatieve voorziening zou een derde perron op Amsterdam-Zuid zijn, voorzien in de meerjarenontwikkelingsplannen van Prorail voor dit station.

Ondertussen zouden Eurostar-diensten niet naar Londen kunnen vertrekken. “Ik vind dit echt onaanvaardbaar”, zegt Heijnen, die het belang van Eurostar opmerkt bij het stimuleren van modal shift van kortere vluchten.

Op zoek naar een nieuwe locatie

De minister heeft ProRail gevraagd “samen met NS al het mogelijke te doen om de problemen rond Eurostar bij de verbouwing van Amsterdam Centraal op te lossen”.

ProRail vertelde lokale media dat het hoopte een nieuwe locatie te vinden voor Eurostar-afvaarten na de zomer, met de “ambitie” dat de tijdelijke terminal op Amsterdam Centraal zou komen.

“Wij vinden Eurostar enorm belangrijk”, zegt Prorail. “Het is een uitstekende service die veel wordt gebruikt.”

Auteur: Jos Sterk