FR NL
Station Ronse

Wachtzaal stationsgebouw Ronse gesloten na vandalisme

Station Ronse

Na het zoveelste geval van vandalisme heeft de NMBS beslist om de wachtzaal in het stationsgebouw van Ronse te sluiten. De wachtzaal was de enige ruimte in het gebouw dat nog werd gebruikt. Nu het stationsgebouw volledig leeg staat, wil de NMBS er op termijn een andere bestemming aan geven. De burgemeester van Ronse wil dat dit stukje geschiedenis niet verloren gaat, aangezien het om het oudste stationsgebouw van het Europese vasteland gaat.

Voor de zoveelste keer op rij is het station van Ronse het slachtoffer geworden van vandalisme. Reden genoeg voor de NMBS om het gebouw definitief te sluiten. Reizigers kunnen binnenkort terecht in een nieuwe wachtzaal naast het station van Ronse, waar ook een sanitaire ruimte is. Om het lege stationsgebouw in zijn waarde te herstellen wil NMBS er een nieuwe invulling aan geven. Daarbij wordt gedacht om het gebouw in erfpacht te geven, het te verhuren of verkopen.

Verantwoordelijkheid

De stad Ronse wil dat de NMBS zijn verantwoordelijkheid neemt en het gebouw herstelt en in ere houdt. De burgemeester van Ronse, Ignace Michaux (CD&V), benadrukt dat het om het oudste stationsgebouw op het Europese vasteland gaat en dat dit in geen geval verloren mag gaan. “Het is een belangrijk stukje geschiedenis. Daar moeten we als maatschappij toch samen zorg voor dragen? Voor mij maakt de invulling niet uit, maar ik wil dat er zorg wordt gedragen. We moeten er echt over nadenken wat er met het gebouw gebeurt.”

Geschiedenis

Het station heeft een lange geschiedenis. Het  gebouw was het station van het Zand in Brugge, dat door de Brusselse architect Payen werd opgetrokken van 1841 tot 1848. Daarmee is dit het oudste stationsgebouw van het Europese vasteland. Het bouwwerk werd steen na steen afgebroken, per trein naar Ronse vervoerd en daar in 1881 weer opgebouwd.

35 stationsgebouwen

De voorbije 5 jaar heeft NMBS zo’n 35 stationsgebouwen verkocht. In Vlaanderen gaat het onder meer om de oude stationsgebouwen van Dilbeek, Schoonaarde, Haaltert, Olen, Zedelgem en Zichem. “Of we dat ook zullen doen met het stationsgebouw van Ronse, wordt voor alle duidelijkheid nog bekeken”, zegt Temmerman. “Het kan ook dat we het gebouw verhuren of met een erfpacht zullen werken.”

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Matthias Vanheerentals