FR NL
Krol voert werkzaamheden uit aan het spoor

Infrabel werkt door tijdens paasvakantie

Volop werk de komende weken. Benjamin Brolet / Infrabel

Tussen 1 en 9 april legt Infrabel twee nieuwe sporen aan tussen Sint-Genesius-Rode en De Hoek. Er wordt verder aan de spoorbruggen gewerkt. De werken zijn maar een klein onderdeel van een omvangrijk geheel, namelijk de aanleg van het Gewestelijk Expresnet (GEN) tussen Brussel-Zuid en Nijvel. Ook tussen Mechelen, Willebroek en Londerzeel wordt er gewerkt.

De werf tussen Sint-Genesius-Rode en De Hoek vindt plaats op spoorlijn 124. De spoorbruggen van de Paardenstraat en Gehuchtstraat worden vernieuwd. Concreet wordt er verder gewerkt aan de vernieuwing van de brug van de Gehuchtstraat, vlakbij het station De Hoek. “De brug is momenteel al voor de helft klaar”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. “Tijdens de eerste week van de paasvakantie wordt er ook gewerkt aan de tijdelijke wegenissen en worden ook de perrontoegangen aangepast.” Door de werken is er een totale lijnonderbreking tussen Brussel-Zuid en Nijvel.

Er wordt gewerkt van vrijdagnacht, na de laatste trein, 31 maart tot maandagochtend 10 april 5 uur. De NMBS past haar vervoersplan aan en doet er alles aan om de hinder voor de reizigers te beperken. Er zullen tijdens deze periode vervangbussen rijden. De nieuwe brug van de Paardenstraat zal klaar zijn op 2 april 2023. De brug van de Gehuchtstraat moet klaar zijn tegen midden september 2023.

In de tweede week van de paasvakantie wordt er vanaf 8 april tot 17 april gewerkt aan de L53 (Mechelen – Londerzeel) + L54 (Mechelen – Willebroek). De hoofdwerf op de spoorlijn L53 is de Jan Bogaertsbrug in Kapelle-op-den-Bos. “Daar doen we aan spoor- en dwarsliggervernieuwing”, zegt Baeken. “Tussen Mechelen en Willebroek werken we ter hoogte van Hombeek aan een spoorvertakking. Het gaat dan voornamelijk om onderhoudswerken en we doen ook voorbereiden werken in het kader van het Europese veiligheidssysteem ETCS.”

Gent Sint-Pieters

Ook goed om te weten: Op zondag 23 april kan u verder op in het westen van het land het Project Gent Sint-Pieters bezoeken. Ongeveer 600 deelnemers zullen dan de stationswerf van Gent-Sint-Pieters kunnen bezoeken. Bezoekers kunnen wandelen in de gloednieuwe spoorbak. Experts van de NMBS en Infrabel staan klaar om uitleg te geven over de verbouwing van het station en over de vernieuwing van de sporen en wissels. Verder kunnen de bezoekers ook het toekomstige tramstation, het busstation en het eerste deel van de ondergrondse fietsenparking bezoeken.

Ze krijgen ook uitleg bij de projectontwikkeling langsheen de Koningin Fabiolalaan en op het Koningin Mathildeplein. De rondleiding start in het VAC Virginie Loveling op het Koningin Maria-Hendrikaplein.

Auteur: Matthias Vanheerentals