FR NL
Spoorlijnen en bovenleiding

Veel spoorwerken in provincie Antwerpen

Er wordt flink gewerkt de komende dagen. Onder meer aan spoorlijn 12. Benjamin Brolet / Infrabel

De komende weken werkt Infrabel in de provincie Antwerpen. Ter hoogte van het stationsgebouw en de spoorbundel van Herentals worden de seininrichting en wissels vernieuwd. Van midden mei tot begin december 2023 zal Infrabel een aantal werken uitvoeren op de spoorlijn 12 tussen Antwerpen en Essen.

In Herentals zal Infrabel alle wissels van het station vernieuwen want de huidige zijn aan vervanging toe. “We starten eind april/begin mei met het vervangen van 6 wissels in het station van Herentals aan de kant richting Mol”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. “Aansluitend zullen we in het najaar de wissels vervangen kant richting Antwerpen.”

Bijkomend vernieuwt Infrabel ook alle sporen, dwarsliggers en ballast van de vier sporen (van elk 300 meter) in de sporenbundel van het station Herentals. “In deze bundel is één spoor voorzien van een bovenleiding”, zegt Baeken. “Die zal ook vernieuwd worden. Tegelijk wordt één bijkomend bundelspoor nog geëlektrificeerd. In deze sporenbundel wordt ook de seininrichting gemoderniseerd.”

Spoorlijn 12

Van midden mei tot begin december 2023 zal Infrabel een aantal werken uitvoeren op de spoorlijn 12 tussen Antwerpen en Essen. Het treinverkeer zal daardoor onderbroken zijn gedurende een aantal weekends. Er zal een aangepaste treindienst zijn en NMBS zal vervangbussen inzetten. Enerzijds vernieuwt TUC RAIL in opdracht van Infrabel de bovenleiding tussen Antwerpen-Noorderdokken en Ekeren. Anderzijds worden er ook saneringswerken aan het spoor in Wildert uitgevoerd en vernieuwt de infrastructuurbeheerder ook de wegbekleding van een overweg in Kapellen en worden de sporen vernieuwd van twee overwegen.

Onderhoud

Daarnaast wordt er op verschillende locaties op het spoor nog onderhoud gedaan aan de sporen en de bovenleiding. “Het gaat hier voor een groot deel om mobiele werven dus er wordt niet steeds op dezelfde plaats gewerkt”, zegt woordvoerder Baeken. “Deze werken zijn noodzakelijk omdat de bovenleiding op het einde van zijn levensduur zit en anders voor storingen en dus voor hinder voor de treinreizigers zou kunnen zorgen. We combineren een maximum aan werken tijdens de voorziene weekends en zo kunnen we in alle veiligheid al deze werken efficiënt en met een optimaal rendement uitvoeren.”

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals