FR NL
Station Kortrijk

Station van Kortrijk ondergaat de komende jaren een grote metamorfose

Station Kortrijk - copyright nmbs

Zopas werden de vernieuwingsplannen voor het station van Kortrijk voorgesteld. De bedoeling is om het station tegen 2034 te vervangen door een nieuwbouw die beter aangepast is aan de noden van de 21ste eeuw. Het station werd midden april nog opgenomen op de Europa Nostra-lijst van zeven meest bedreigde erfgoedsites. 

Vorige maand werd het station van Kortrijk nog opgenomen op de Europa Nostra-lijst van zeven meest bedreigde erfgoedsites. De Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) probeerde het station de afgelopen weken nog te laten beschermen, maar de bevoegde minister wees dat idee naar de prullenmand. Het station wordt afgebroken en vervangen door een nieuwbouw die aangepast is aan de noden van de 21ste eeuw.

Metamorfose

Het station van Kortrijk ondergaat de komende jaren een grote metamorfose. NMBS, Stad Kortrijk, De Lijn en Infrabel keurden een samenwerkingsovereenkomst goed. Bepaalde elementen van het huidige station worden wel behouden. Het bas-reliëf van beeldhouwer Maurits Witdouck, een allegorische voorstelling van reizen en transport, dat nu de voorgevel van het huidig station siert, krijgt een nieuwe plek op de liftkoker in de Tacklaan. Het mozaïek van Rogier Vandeweghe krijgt een plaats in de nieuwe brede doorgang.

Het station zal vooral uit een nieuwbouw bestaan. Er komt een nieuwe stationshal onder de sporen en perrons onder een luifel. Die functioneert als een 19 meter brede en 100 meter lange verbindingsgang voor voetgangers tussen de twee fietsenstallingen en tussen de bus- en treinperrons onderling. Ook de nieuwe ondergrondse parking is logisch met de stationshal verbonden.

Station Kortrijk
Station Kortrijk – copyright nmbs

Nieuwe luifel

Boven de vernieuwde perrons komt een centrale overkapping. Er komt een luifel boven het station die afgewerkt wordt met hout en hoogwaardige transparante kunststof (Ethyleen-tetrafluorethyleen (ETFE) luchtkussens). De luifel heeft een overspanning van 80 meter en is op het hoogste punt 17 meter boven het maaiveld van het Stationsplein.

Station Kortrijk
Station Kortrijk copyright nmbs

Hogere perrons

Het nieuwe station moet veel beter toegankelijk worden voor mensen met een handicap. De perrons worden met 45 centimeter verhoogd, tot een hoogte van 75 centimeter boven de sporen. Dat zal de reizigers in staat stellen om vlotter op en af te stappen. De verbindingsgang onder de sporen wordt doorgetrokken tot op het plein.

Station Kortrijk
Station Kortrijk -copyright nmbs

Omgeving

Ook de omgeving wordt aangepakt. Zo komt er een nieuw busstation met een toegankelijk en rolstoelvriendelijk perron. Verder komen er ook 3.000 fietsstallingen. Dat is ruim 850 stallingen meer dan nu. Het stationsplein wordt groener met ruimte voor terrassen. De vier bomen die op het plein, kunnen blijven staan. De betegeling zal dezelfde roodbruine tinten hebben als de Zandstraat waardoor de stationsomgeving als één mooi geheel zal ogen. Waterrecuperatie en zonnepanelen zorgen samen met een modulaire opbouw voor een duurzame footprint.

Station Kortrijk
Station Kortrijk – copyright nmbs

Timing werken

De bedoeling is om in 2023 de omgevingsvergunning te bekomen om eind 2025 met de werken te kunnen starten. Het duurt ongeveer 8,5 jaar om alle perrons en overkappingen te vernieuwen.  De opening van het nieuwe station staat gepland in 2034.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals