Opnieuw knarsende tramgeluiden in Antwerpen

Tram 24 van De Lijn te Antwerpen
De tram 24 bij nacht. 2018, Shutterstock

De knarsende metaalgeluiden van het tramverkeer op het kruispunt van de Blancefloerlaan en de Halewijnlaan op Linkeroever leiden opnieuw tot ergernis bij omwonenden. De Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn is op de hoogte en werkt aan een oplossing.

De twee smeerinstallaties die de Lijn in april plaatste om het probleem op te lossen – nadat buurtbewoners klachtenbrieven hadden opgemaakt – werkten aanvankelijk wél goed. De smeerinstallatie zorgde volgens buurtbewoners initieel wel voor een hoop minder geluidsoverlast.

De start was veelbelovend. Het oorverdovend lawaai is ondertussen wel terug, zo klagen omwonenden. Zowel jonge als oudere bewoners raken niet in slaap of worden extreem vroeg wakker. Ze vragen aan De Lijn om opnieuw in te grijpen.

De Lijn is op de hoogte van het probleem. Volgens de vervoersmaatschappij kampen de smeerinstallaties met een technisch probleem. Het is nog even wachten op wisselstukken. Zodra die geleverd zijn, kan het probleem opgelost geraken.

In het voorjaar ondernam De Lijn ook al actie in Gent. Ruim 60 procent van Gentse trams krijgt zogenaamde ‘railkopsmering’ om het booggeluid terug te dringen. Ook de snelheid in bochten wordt verlaagd. Hierdoor moet het piepende geluid alvast verminderen.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals