Nieuwe smeerinstallaties tegen piepende trams in Antwerpen

Flexitytram Lijn 9 Antwerpen
Tram van De Lijn 2019, De Lijn

De Lijn neemt maatregelen om de geluidsoverlast van piepende tramwielen te verminderen. In Antwerpen, op Linkeroever, komen er twee smeerinstallaties. De komende weken vinden nog andere werven plaats.

Op de Blancefloerlaan in Linkeroever worden twee smeerinstallatie geplaatst in de trambedding. De installaties smeren een soort smeermiddel op de sporen, waardoor de trams soepeler over de sporen kunnen rijden. De sporen zijn in 2021 aangelegd en daarmee nog relatief jong. Met de smeerinstallaties moet de geluidshinder van tramlijnen 3, 5, 9 en 15 afnemen. Buurtbewoners klaagden over piepende tramwielen, zeker in bochten. De smeerinstallaties moeten een meer bestendige oplossing zijn voor het zogeheten ‘contactgeluid’. Voorheen zette De Lijn smeertrams om het geluid te verminderen. Deze klus moet op 20 april afgerond zijn.

Versleten wissel

Verder komen er nog twee andere werven in het Antwerpse. Op het kruispunt van de Frankrijklei en de Bourlastraat, ter hoogte van de Nationale Bank, wordt een versleten wissel vervangen. Begin april vindt er nog een werf plaats die focust op het Koningin Astridplein, waar de tramsporen van de binnenbocht vernieuwd worden. Ook de voegvulling aan de zijkanten van de sporen aan de binnenbocht wordt vernieuwd, wat het reiscomfort en de veiligheid van de fietsers en voetgangers ten goede komt. De drie grote werven zullen midden april afgerond zijn.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals